21083319_10208631303294210_5531006692910683325_o.jpg

Am trecut pe fantasy. Atâta m-ați bătut la cap cu  "tu numai Science Fiction știi să citești" încât - și din greșeală! - mulțumită unui titlu care m-a dus într-o cu totul altă direcție decât speram, am trecut pe fantasy. Vorbesc de cele 41! de volume din seria #Discworld a lui Terry Pratchet, un autor pe care-l cunosc dintr-o altă serie (SF) numită Pământul lung, scrisă alături de Stephen Baxter.

Discworld. Un cu totul alt univers; o lume fără soldați, fără mașinării extratereste "împrumutate", fără extratereștri per se, ci o lume în formă de disc susținută de 4 elefanți, la rândul lor susținuți și ei de o țestoasă enormă ce înnoată de capul ei în spațiu. Unde? Dumnezeu știe. Ce sex are țestoasa? Cea mai importantă întrebare din univers; nimeni nu știe. 
O găselniță haioasă ce-mi lungește ceaiul și serile. N-are ea revoluții, războaie și tehnologii care mai de care... Greșesc, Discword e injectată cu magie, cu dragoni și chiar și cu Moartea și a sa coasă... Plus, un cufăr hazliu cu n piciorușe și dințișori pe post de animal de companie. M-a prins.

M-a prins în primul rând pentru sentimentele care le-a stors din mine. Cele de nostalgie. 
E o carte ce mi-a readus acea pierdere totală într-o lume - chiar fără limite - a puterii și a magiei; a sabie, a scutului și, desigur, al bastonului fermecat.

Cartea mi-a adus aminte de serile lungi de Elder Scrolls, de Gothic și Dungeon Siege; un grand motiv pentru care am să fac spațiu (la propriu) în lumea mea post-(post!)-apocaliptică, pentru a o presăra cu puțină culoare Octarină (cică culoarea magiei), cu dragoni, oameni goi-și-verzi ce trăiesc în copaci și cufere săltărețe-mâncătoare-de-oameni și chipsuri.

Deci, că de fapt unde vreau eu să ajung, dacă ți-ai terminat concediul și dorești oarecum fictiv să-l prelungești, cu siguranță îți recomand un fain escape în lumea asta ce stă pe spatele a 4 elefanți ce șed pe o țestoasă înnotătoare (a cărei sex nu cunoaștem), ca să nu mai zic de turistul Twoflower și pierde-vară Rincewind. Prima carte din serie e The Color of Magic.