3 unelte numai bune de adoptat!

Mă adaptez ușor. Accept noutatea rapid în viață. De fapt, aș putea spune că o și caut oarecum; îmi plac schimbările la nebunie! Parcă mor dacă nu apare ceva altfel în viața mea. Și nu mă refer neapărat pe plan material ci oameni, experiențe și uneltele (mai ales software. God bless the coders) care să mă ducă spre împlinirea obiectivelor mele.

În următoarele rânduri am să-ți scriu despre câteva unelte pe care le-am folosit recent, unelte care îți deschid noi uși, care îți dau mult mai multe oportunități și experiențe. Aș vrea să le încerci și tu sau măcar să știi de ele ca în viitorul apropiat, când vei planifica un demers, ai să te uiți  și aceste direcții; aka. vei avea habarul de a te descurca mult mai bine.

Și anume,

Este adevărat că nu-ți prea exerciți deptul la opinie? Când ți-ai expus în public, pe facebook sau oricare rețea de socializare, o părere asupra unui produs, serviciu, om sau afacere? Acum întreabă-te de ce o faci rar? Îți este teamă să nu jenezi, să nu te faci de rușine – sau spui pui pur și simplu “da ce rost are că oricum nu mă ascultă nimeni?”

Uite, în opinia mea, dacă vezi că ceva merge prost, tragi omul de mânecă. Îi spui – “Omule, nu-i OK ceea ce faci. Nu-mi place asta, asta și asta. Ți-aș recomanda în felul următor …” – sau invers, dacă ne place ceva, dacă ne face să ne simțim bine, îi spunem omului că face o treabă bună. Astfel facem un impact, facem valuri pe piață, we shift the power, fie motivând, fie educând. Să simtă cu adevărat că munca antreprenorului, viziunea lui ajută sau nu omuleții din jur. Și crede-mă, îi dăm energia de a oferi mai mult, de a arăta că poate mai mult, din simplul fapt că i se oferă importanță. Îți dai seama câtă putere are o opinie sinceră din partea ta? Din 2-3 propoziții, crede-mă, poți face valuri. Mai ales dacă se alătură și amicii cazului tău.

Și mă gândesc la următoarea unealtă; Sunt convins că ai auzit de Foursquare! Imaginează-ți un oraș în care numai o dată pe săptămână am posta fiecare câte o părere despre un local vizitat de noi; Cum e cafeaua, cum sunt prețurile, dacă e gălăgios, dacă personalul e prietenos, dacă într-adevăr afacerea x merită timpul și banii prietenilor tăi, sau a turiștilor!

Uite așa ai putea pune orașul și afacerile bune pe hartă. Valuri. Valuri, îți spun!

Astfel, antreprenorii ar intra într-un proces de învățare bazat pe feedback-ul primit, rezolvând problemele subliniate de clienți, venind cu noi servicii, descoperind adevăratele nevoi ale clientului. Orașul, prin opiniile noastre sincere, ar deveni un teren fertil afacerilor de succes. Iar noi, o comunitate activă, plină de oameni conectați care știu ce vor și care au curajul de a spune ce vor cu voce tare.

Dar de BlablaCar ai auzit? O aplicație destinată autostopiștilor. Uite, eu nu mai sunt student; nu mai beneficiez de reduceri la transportul feroviar. Un drum la Cluj de exemplu, mă costă 70 lei. Însă acum două săptămâni am folosit BlaBlaCar și m-a costat 40 lei. Am economisit bani pentru cel puțin două cafele Startbucks, și am și ajuns cu o oră mai repede decât trenul. Plus, am avut plăcerea de a conversa cu un străin pe tot parcursul drumului.

O altă poveste cu ajutorul unei simple aplicații!

Revenind la opinii, dacă vezi că CFR-ul n-are interesul de a-ți oferi un tren curat, unul la normele civilizației din prezent, de ce să nu încerci alte metode? Mai ieftine și mai eficiente până la urmă!

Și știu. Știu că transportul în comun e unul ecologic. Dar uite, și carpooling-ul poate fi unul green până la un punct. Asta dacă omul face drumul de aici până acolo, și o face singur, de ce să nu i te alături?

Vrei să mergi la mare? Sunt și alții, și merg cu mașina lor. Se întâmplă să aibe un loc în plus în mașină, poate chiar mai multe. De ce să nu le ocupi tu și prietenii tăi? De să nu-ți lărgești rețeaua de prieteni, să afli noi experiențe și să ieși mai ieftin în toată treaba asta? Sunt o grămadă de șoferi care își postează demersurile în țară și nu numai.

Desigur, nu e un serviciu gratuit! Se plătește în fucție de distanța și mașina șoferului. Pare-mi-se că e un calcul automat. Sunt prețuri mici oricum, o cincime practic din valoarea combustibilului între punctul din care pleci și destinația interesată.

De ce să nu te folosești de aceste unelte practice? De ce să nu cunoști noi oameni în timp ce călătorești? Să vezi lumea cu alți ochii? Repet, sunt atâtea metode astăzi de a trăi o viață plină, doar că trebuie să fim deschiși, să uităm de preconcepțiile de demult.

Lasă tu pericolele ce le vezi la TV sau le auzi de la bunica. Crede-mă, șoferul de pe BlaBlaCar care are un profil, e legat de contul să de Facebook, are poză, telefon, date mașină, tot ce vrei tu … Nu o să-ți fure un rinichi, banii și bagajele, nu te va viola sau arunca undeva într-un sat. Notează-ți undeva: în viață dacă nu riști, dacă nu ieși din zona de confort, n-ajungi nicăieri.

Încearcă și tu BlaBla-ul ăsta, călătorește prin el măcar o dată, aici prin țară, chiar și până la Timișoara!

Și dacă tot dăm frâu liber opiniilor și călătorim cu străinii, ce ar fi dacă ți-aș spune că am putea inclusiv (mad eyes) DORMI la străini?! Asta pentru că există airbnb! De ce să te limitezi la hoteluri, pensiuni și hosteluri când ai putea închiria casa unui om pe perioada unui city break sau concediu în toată splendoarea sa?

Uite, când am fost la Berlin pentru a participa la un startup weekend, am decis să închiriem un apartament cu ajutorul uneltei airbnb. Am fost 6 prieteni, și am supraviețuit 4. Glumesc!

Apartamentul închiriat, a fost unul spațios, dotat cu tot ce ne trebuia (bucătărie, baie, doarmitoare, cameră de zi), și am plătit fiecare câte 16 EUR pe noapte. Pentru excursia din iunie, la Munchen, am făcut la fel, două nopți în centrul orașului, la 25 EUR pe noapte, într-un apartament foarte, foarte drăguț. Și în vară, la greci, am să fac la fel. Acolo am găsit apartamente până și cu 8 EUR pe noapte. Case cu geamuri albastre, cu grădină proprie, cu hamace, măslini și alte cele.

Alte experiențe, noi oameni și noi povești.

Cam astea ar fi recomandările mele. Scoate-ți intermediarii din viață, chestiile definite, ofertele, și soluționează de capul tău, invită experiența în viață și formează cât mai multe conexiuni cu cei din jur. Nu-ți face deloc rău, crede-mă pe cuvânt. Învață să te descurci și să fi mereu cu cel puțin un pas în afara confortului tău.