26 de lecții învățate în 26 de ani

Deși ziua mea a fost pe 17 Iulie, de abia azi dimineață am realizat că da, într-adevăr am făcut 26 de ani; că am mai îmbătrânit cu un an și că mă apropii din ce în ce mai mult de schimbarea prefixului (a se citi cu ecou). 
Desigur, a trecut rapid momentul dramatic, așa că am sărit din pat și am zombirisit (cuvânt inventat de mine cu scopul de a descrie cât mai clar stilul meu de a umbla imediat după ce mă trezesc. Ca și morții)  spre my-happy-place, adică bucătăria! Mi-am făcut o cană de cafea (da, o cană serioasă de cafea. Nu glumele alea ce se fac în cafenelele noastre) și am revenit în pat pentru că era 6:15AM. 
 
Sigur, am revenit împreună cu cana mea (cumpărată din Sofia. E mai de grabă un mini bol pentru cereale sau supă), un pix și unul dintre jurnalele mele (am cinci active momentan. Nu mă întreba de ce. Ador Moleskine-urile, cumpăr câte unul ori de câte ori am ocazia, și ca să nu le țin aiurea în birou, găsesc pentru fiecare câte o utilitate.) iar, după câteva sferturi de oră și sorbituri de cafea, am scrijelit 26 de lecții învățate până în prezent. Și da, ai ghicit, jurnalul pe care l-am scos din birou este cel dedicat articolelor. Bine, a fost achiziționat pentru ritualuri Voodoo, dar am renunțat la Witchcraft pentru că am ajuns la concluzia că se aseamănă foarte mult cu Marketingul și astfel nu mai sunt nevoit să-mi iau vopsele, păpuși, ace și mai știu eu ce alte chestii din domeniul torturii. Adică, cine mai are timp să caute pene de păun în ziua de astăzi? În fine.    

Sper sincer să te regăsești printre lecții. Chiar îmi doresc să-ți surâdă acest articol și chiar să împărtășești pe Facebook măcar una dintre lecțiile cu care rezonezi cel mai mult. Întotdeauna mi-au plăcut articolele de genul acesta; când oamenii își împărtășesc eșecurile, lecțiile învățate, experiențele pe care le-au trăit ... Sunt materiale făcute cu suflet și pline de motivație, de mici scurtături și, totodată, portițe spre viața și mintea scriitorului. De asta îmi și place să scriu; ca să-ți împărtășesc trăirile și gândurile mele. Ca și viața mea să însemne ceva, și nu doar pentru cercul meu ci și în afara lui. 

De multe ori mă simt dator față de lumea asta. Spun dator pentru că am primit o viața al naibii de frumoasă, bogată în oportunități și oameni extraordinari. Iar acest blog, poate că n-a fost inițial astfel gândit, dar o văd ca pe o manifestare a ideii de pay it forward. Îmi plătesc așa zisa datorie față de univers (sau cine vrei tu) prin împărtășirea esenței experiențelor mele publicului. 

Eu știu, consideră acest lucru un gest de iubire. Îmi imaginez felul în care citești aceste rânduri, cum fiecare cuvânt rostit de mintea ta se mărește (ca în Messenger, când apeși lung pe butonul de Like), se umple de lumină și apoi dispare, devenind o plată efectuată.
De fiecare dată când citești un articol de-al eu, imaginează-ți că amândoi îndeplinim un gest de recunoștință, de mulțumire, față de ceva mai mare decât noi, atât pentru ceea ce ai primit tu cât și pentru ceea ce am primit eu. 

Cred că e datoria fiecărui om să dea ceva mai departe. Așa, în felul lui, cum știe el mai bine, pentru a-și arăta recunoștința față de cele primite în viață. Unii fac copii, alții clădesc corporații sau născocesc lucruri care ajung să schimbe lumea. Eu deocamdată scriu. Ofer rândurile mele lumii în speranța de a motiva, de a ambiționa și de brusca pe acel cineva care are potențialul de a aduce o schimbare fie în viața sa, fie în viețile noastre.

Iată lecțiile pe care le-am învățat până în prezent. 26 de lecții învățate în 26 de ani.

 1. Învață să spui NU.
  Dacă ar fi să repet această listă an de an, lecția asta - de a spune NU - ar fi întotdeauna rezervată pentru prima poziție. Trăim o singură dată și suntem personajele principale ale vieții noastre. Nu cele secundare. Nu de suport! Tu ești pe primul loc, eu sunt pe primul loc și fiecare om este pe primul loc în viața sa. Apoi ceilalți. 
  Spune NU lucrurilor și oamenilor care nu sunt compatibili cu stilul tău de viață, cu obiectivele și credințele tale.
 2. Rețeaua ta de oameni este adevărata bogăție în viață.
  Lasă partea materială. Un apartament central ultra-mobilat nu te va duce la medic atunci când vei avea nevoie, ultimul model de iPhone nu va plânge după tine iar banii nu-ți vor aduce niciodată căldura unei îmbrășări.
  Oamenii care te încojoară, prietenii dragi, sunt acele surse nelimitate de energie și fericire. Rețeaua ta de prieteni îți este adevărata cheie a succesului, oricare ar fi acesta.
 3. Secretele te limitează; te închid în tine.
  Nu-ți fie teamă de ce vor crede despre tine. Nu ascunde ceea ce ești cu adevărat. Cei ce nu te acceptă așa cum ești, nu te vor accepta nici fake. Iar, trăind o sigură dată, nu se merită să trăiești în minciună nici măcar o zi. Fără măști!
  Și să-ți mai zic ceva. Odată ce-ți lași prietenii să te cunoască, aceștia te vor aprecia, te vor respecta și te vor iubi cu adevărat. 
  Vezi tu, diferențele sunt cele ce ne fac interesanți și de neînlocuit. Nu fii copia cuiva! 
  Și n-ai să mă crezi, dar de cele  mai multe ori apreciem omul nu pentru calitățile pe care le are ci pentru slăbiciunile acestuia! De ce? Pentru că credem că îl putem completa, credem că-i suntem utili și acesta ne va aprecia. Suntem animale sociale care trăiesc fericiți depinzând unul de altul.   
 4. Sportul te schimbă.
  Imaginează-ți schimbarea mea: de la consumator de jocuri PC (+15 ore pe zi) la semi-maratonist devorator de antrenamente cardio. O dată nu m-am gândit că voi ajunge să mă bucur de efort fizic, sudoare și durere. Și uite, astăzi radiez de energie și ambiție, sunt al naibii de productiv, mă aflu într-o continuă competiție cu mine însumi, am un corp și o minte care lucrează în favoarea mea, iar încrederea în sine n-a văzut culmi mai înalte ca în prezent.
  Și cum succesul nostru este strâns legat de încrederea în sine, iar sportul este unul dintre marii piloni ai dezvoltării ei, sugerez ca în fiecare zi să aloci cel puțin 30 de minute sportului. 
 5. Pasiunea este esența existenței tale.
  În fiecare dintre noi se află o sămânță care abia așteptă să încolțească. Localizeaz-o și scoate-o la lumină. Odată ce-ți cunoști pasiunea, odată ce știi ce înseamnă să fii in the zone, dă-i lumină și monetizeaz-o cumva.
  Renunță la vechile structuri ale societății, la posibilele limitări preluate de la părinți și dă frâu liber încolțirii sămânței din tine. Lasă-ți povestea personală să înflorească! 
 6. Călătoritul este adevărata școală a vieții.
  N-am învățat din cărți atât cât am învățat din călătorii. Nu există o carte de dezvoltare personală sau profesională ma bună decât o călătorie de capul tău prin lume; în afara zonei tale de confort, în nesiguranță. Departe de mama, departe de casă și de cele cele familiare. 
 7. Ești valoarea celor cinci persoane cu care îți petreci cel mai mult timpul.
  Ai neuroni oglindă iar aceștia vor copia comportamentul oamenilor cu care îți petreci timpul, deci, vei copia obiceiurile bune și rele ale acestora. Tu îi oglindești pe acei cinci așa cum fiecare dintre ei oglindesc o cincime din tine. Mare grijă cum îți definești gașca! 
 8. Fii un vânător al experiențelor noi.
  Cine zicea "Never stop moving. Never settle?" Îmi vine să spun OnePlus. Poate mă va corecta cineva! :) Dar înțelegi ideea. Nu te opri niciodată. Acum ești printre oameni, pe acest pământ albastru și plin de oportunități. Visele sunt nelimitate! Continuă să crești, să te joci cu noul și să înveți mereu-mereu noi chestii. Continuă să trăiești. Pentru că a trăi înseamnă a te îmbunătăți în fiecare zi! 
 9. Pasiunile sunt temporare.
  Am fost înnebunit după cuburile Lego, apoi după jocurile The Sims, după informatică, tehnologie, management și acum, marketing. Unele pasiuni sunt trecătoare, episodice. Asta este. 
  Te plictisești? Mergi mai departe; caută-ți următoarea flacără. Nu sta! Viața e însăși pasiunea. Pasiunea generează energie nelimitată; ea te ține treaz noapte, ea te deschide spre o lume nevăzută de alții, ea te face geniu. Ea, alături de cei cinci oameni ai tăi și o doză sănătoasă de încredere în sine te vor duce garantat spre succes. 
 10.  Trăiește momentul. 
  Trecutul e trecut. N-ai ce să te amăgești. Nu poți schimba nimic și asta basta. Iar viitorul e doar în capul tău; o preconizare conform echilibrului tău emoțional actual. Ți-a mai rămas momentul. Acum. Care e așa cum e și trece mai repede decât crezi. Conștientizeză treaba asta și trăiește-l. Trăiește aici și acum. 
 11. Cu cât deții mai puține lucruri, cu atât ești mai fericit. 
  De mai bine de un an am adoptat un stil de viață minimalist. Am renunțat la o grămadă de lucruri din casă, la o grămadă de haine, oameni și obiceiuri care nu făceau decât să-mi complice viața. 
  Acum am mai mult timp pentru mine și îmi ia mai puțin timp, mult mai puțin timp, pentru a-mi gestiona și întreține lucrurile și relațiile pe care le am. Consider că duc o viață simplă, calibrată pe experiențe și scris. 
 12. O conversație față-n față bate măr oriunde și oricând pe cea online. Deocamdată. 
  Și ți-o spune un dependent de Messenger. Însă altfel te simți după o conversație cu prieten la o cafea, într-o zi după servici sau într-o dimineață de weekend. Și știi de ce? Te obligă să trăiești momentul, să faci single-tasking și să storci tot ce poți din timpul petrecut alături de persoana respectivă. Spre deosebire de Messenger. Din nou, ți-o spune un expert care, în timp ce vorbește cu tine, gestionează alte 10 tab-uri. 
 13. E bine ca unele lucruri să nu-ți mai convină.
  Asta înseamnă că există evoluție în viața ta. Asta înseamnă că te cunoști mai bine, te maturizezi și vrei mai mult atât de la tine cât și de la cei din jur. 
 14. E bine să renunți la chestii și să mergi mai departe.
  Cum e și cu pasiunile; se pierde flacăra! Ți-a plăcut cândva, dar acum e plictisitor și chiar împovărător. Treci mai departe. Nu-i nimic rău în a renunța. Renunță cât mai îți permite timpul și cât mai ai ambiție. Recalibrează-te și recrează-te! 
 15. Nimic nu-i sigur în lumea asta. Și ăsta e un lucru bun.
  Asta te face să evoluezi. Asta te face să uiți de o oarecare destinație și să te bucuri pur și simply de călătorie. Asta te face să nu-ți pui toate ouăle într-un cuib. Asta înseamnă să nu-ți setezi niște așteptări mari și să te bucuri pur și simplu de momentul pe care-l trăiești acum și de acei 2 metri de vizibilitate pe care-i ai atunci când circuli cu mașina prin ceață.
 16. Nu ești responsabil de viața nimănui. 
  Fiecare s-a născut cu o singură responsabilitate pe lumea asta, cea de a trăi. Suntem ființe sociale și trăim în comunități. Da, depindem unul de altul completându-ne reciproc. For the better good! Asta ne diferențiază de restul animalelor și asta ne face oameni. Însă ești responsabil de tine mai întâi și faci ceea ce faci, în primul rând, în favoarea vieții tale. Nimeni nu are dreptul de a trăi de pe spatele altuia decât decât dacă i se permite și are un motiv bine întemeiat. Deci nu depindem de părinții noștri la nesfârșit și nu așteptăm ca alții să ne rezolve problemele. 
 17. Dacă dorești să schimbi pe cineva, lead by fu@#ing example, nicidecum prin vorbe, critică și instrucțiuni. 
  Din nou, nu ești responsabil de viața nimănui și, vorba aia, uneori e bine să renunți și să-ți vezi de propria ogradă.
 18. Sănătatea e mai scumpă decât toate. 
  Ai mare grijă de tine pentru că nu deții un corp de schimb în pivniță. Cel puțin nu cred că deții unul. L-ai primit pe cel care-l porți acum și n-ai decât să ai grjă de el astfel încât să te țină cât mai mult. Bună-starea corpului tău depinde numai și numai de tine. 
 19. Banii vin și pleacă. 
  Important e să ai cât mai multe porți de intrare și cât mai puține și controlate porți de ieșire. Atâta timp cât nu-i bei, nu-i arzi și nu-i joci, ar trebui să fii pe drumul cel bun. 
 20. Niciodată nu stai locului. Fie urci, fie cobori.
  Așa este, nu va crăpa pământul în două dacă astăzi bei o bere, fumezi o țigară, renunți la antrenament sau te uiți la un întreg sezon de Sex and the City (în loc să lucrezi la proiectul acela) dar imaginează-ți unde te va duce acest drum dacă o repeți zi de zi timp de 6 luni. Așa să te gândești de fiecare dată când procrastinezi sau faci o schimbare în viața de zi cu zi. Unde te va duce această activitate? 
 21. Dă-i de necaz. Greșește și pierde. Acestea sunt adevăratele surse ale lecțiilor de viață. 
  Ai căzut un examen? Ai greșit față de cineva? Ai pierdut un lucru de valoare? Bravo! Bravo pentru că în proporție de 50% aceste greșeli nu ai să mai repeți. Asta dacă ți-ai învățat lecția. Și dacă nu, universul te pune în situații similare până înveți. Asta pentru că ești menit să evoluezi; să urci și să tot urci. 
 22. Cele mai frumoase comori vin din eșecuri.
  Nu vreau să-ți dau un sfat prost dar, în copilărie, dacă nu-mi mințeam părinții și dacă nu picam examenul de capacitate astfel încât să ajung într-o școală, să zicem defavorizată, în care să mă simt ca o scamă din buric, astăzi nu aveam despre ce să-ți povestesc. Adevăratele comori apar după ce dai cu capul și sângerezi nițel. 
 23. Toți suntem soloprenori. 
  Toți prestăm servicii și este responsabilitatea noastră dacă acestea sunt de calitate sau nu, ieftine sau scumpe. Totul depinde de respectul de sine și de respectul față de viețile și timpul nostru. Nicidecum nu depinde de comportamentul superiorului tău căpos, de patronul dezinteresat sau de colegii bârfitori, scame din buric. Totul depinde de tine și felul în care tu-ți comercializezi timpul personal. Sătul de scenariul în care te afli acum? Fă schimbări și urcă mai departe!
 24. N-ai nevoie de o instituție pentru a studia.
  Tot ce-ți trebuie ai în jur, ba chiar la un deget distanță! Mare atenție în ce tendițe îți investești banii. O fabrică de diplome nu te va duce foarte departe, însă voința ta te va duce oriunde îi dictezi. Doar un pic de ambiție ai nevoie.
  Nu lăsa o zi să treacă fără ca tu să înveți ceva nou! 
 25. Totul se rezumă la un singur scop: găsește-ți utilitatea.
  Suntem ființe sociale, ne place să trăim în comunități în care să ne ajutăm reciproc. Vrem să fim utili, vrem să fim acceptați, onorați și venerați. Vrem să fim speciali. Iar cu cât suntem mai utili comunității noastre cu atât ne simțim mai unici, mai speciali și mai perfecți. 
 26. Exprimă-te. Lasă-ți sămânța să încolțească. 
  Așa este când te naști într-o țară fost comunistă. Ești crescut cu anumite limitări. Ți se spune să nu ieși din contur, deci să nu-ți exprimi creativitatea. Ți se arată unde greșești (ca tot omul), că doar ești mediocru, și ți se spune să taci; să taci și să stai cu mâinile în bancă, să să nu cumva să ieși evidență; să nu cumva să atragi atenție. Oh, și să vorbești doar atunci când ești întrebat. 
  Ei bine, nu. Exprimă-te și ieși din tipare. Fă gălăgie dacă crezi că e necesar! Lasă-ți sămânța să încolțească și definește verbul "a trăi" în funcție de ADN-ul și conexiunile tale neuronale.
  Lasă-ți temerile să se usuce. Găsește-ți utilitatea! Trăiește muncind cu și din pasiune, alături de prietenii pe care-i iubești și te iubesc înapoi, apoi scrie-ți povestea vieții ca un gest al recunoștinței pentru viața frumoasă pe care o trăiești!  

 Oh, și fii blând. Dacă ți-a plăcut articolul, Împărtășește-l te rog pe Facebook sau oriunde activezi tu. Să afle și prietenii tăi. Că doar sharing is caring!