Cât despre Dezvoltarea Comunitară #ziua16

Astăzi am dat peste noțiunea de 'dezvoltare comunitară' și după câteva click-uri ici-colo am realizat că este exact ceea ce fac sau ceea ce-mi doresc să fac. Imediat m-am dus în fișa de proiect a a evenimentului #fărăfiltru și am revizuit câteva linii de cod. 

Ce e dezvoltarea comunitară? Ei bine, implică o întâlnire sau o activitate în comun a unor membri ce aparțin de o oarecare comunitate, fie un grup restrâns de prieteni (anturaj), de colegi de facultate, de serviciu, sau grupele medii și mari cum ar fi grupul unei organizații sau locuitorii unui oraș - nu? Comunitatea arădeană. Eu locuiesc în Arad, deci sunt un arădean și mă consider un membru activ al comunității arădene. Și atunci aceștia (membrii) vin, se întâlnesc și soluționează diverse probleme. 

Își expun punctul de vedere, caută ajutor pentru un anume proiect, o îndrumare. În ideea că ne putem ajuta unul pe altul, ne putem dezvolta unul pe altul astfel încât cu toții să trăim în pace și armonie. 

Își expun punctul de vedere, caută ajutor pentru un anume proiect, o îndrumare. În ideea că ne putem ajuta unul pe altul, ne putem dezvolta unul pe altul astfel încât cu toții să trăim în pace și armonie. 

Deci ce probleme? Uite, problema mea este că n-am avut un mentor pe care să-l urmez. Am urmat-o pe Lady Gaga (hai, râde!) și alte minuni ale industriei muzicale americane. Nu zic că m-am format prost sau ceva de genul însă nu am avut un mentor lângă mine, unul care se îmbracă decent și nu e urmărit 24/7 de paparazzi. Unul care calcă pe aceleași ulițe ca și mine, unul cu care să ies la o cafea, poate, să-l întreb una-alta. Unul care să mă împingă să cresc, să-mi ofere scurtături în ale vieții, sfaturi; știi ce zic? Cineva care să te formeze, să te pună pe un drum al succesului. 

Asta lipsește orașului nostru, zic eu, a noii generații. N-avem îndrumători. Și nu mă refer fizic că sunt mai mulți decât destui. Sunt o mulțime de arădeni de succes cu care să te mândrești, care să te inspire și să te îndrume într-o oarecare direcție. Dar nu există conexiunea. Nu știi cum să ajungi la acești mentori. Și ei nu știu de tine și nevoile tale. Orașul acesta, oricât de mic ar fi el, nu are simțul comunității. Fiecare își vede de balonul său, de mica sa cutie de chibrituri. Suntem ca niște sardine oarbe și paralizate într-o conservă. Ne pierdem tinerețea pe setări de default în loc să ne unim și să ne ajutăm reciproc. Ca orașul să ajungă și el cândva o capitală culturală; asta dacă nu ne mutăm cu toții îm Cluj, Timișoara, Oradea sau alte orașe ale lumii.

Și teoretic asta fac cam de 3 ani. Evenimente lunare în care îți fac cunoștință cu oameni faini pe care să-i poți trage de mănuțe. Dar atât. Nu cred că-ți ofer ofer dezvoltare personală. N-a fost asta niciodată scopul meu. Sigur, mai scriu every now and then câteva descoperiri de ale mele, unelte pe care le folosesc, tehnici, dar în mare parte despre viața așa cum este; prin filtrele și experiențele mele. Din care tu să-ți extragi fie o scurtătură, un sfat, sau pură motivație. Că n-a " dacă prostu' ăsta poate, sigur pot și eu!" - nu-i așa? 

Deci da, asta fac eu de fapt; dezvoltare comunitară. Sunt un networker. Îți dau conexiunea cu oameni remarcabili. Le fac o scurtă introducere în viața ta iar restul depinde de tine. Numai și numai de tine. Întotdeauna.   

Hai să ne vedem Miercurea viitoare (24 Iunie)! Vom organiza a 3-a ediție de #fărăfiltru, un eveniment din domeniul dezvoltării comunitatare arădene; să-ți punem în palmă potențialii mentori. Vino să schimbăm două trei vorbe.

Uite, voi avea și un discurs foarte fain și plin de energie! Voi povesti despre cum cândva un pierde-vară a reușit să cutreiere o bună parte din Europa și să-și îndeplinească cam tot ce și-a propus până în prezent. Eee, n-ai vrea și tu să-ți îndeplinești tot ce-ți dorești? Sunt convins că vrei. 

Și învață o chestie de la mine. Încetează să spui NU experiențelor. Nu mai tot căuta motive. Just do it căci timpul se scurge atât de repede și vei ajunge la un moment dat să regreți ce n-ai făcut.  

Mai multe informații despre #fărăfiltru aici.