Cât despre Mircea Horga #ziua23

11149745_1586967024914144_3406581097170518523_o.jpg

Am auzit unul de altul acum câteva luni, prin Arina Varga, creatoarea  de modă. Roșcata noastră super cute și plină  de energie. Ea era like *snap* *snap* - voi doi ar trebui să colaborați! 

Zis și făcut. Desigur, ne-am văzut de abia astăzi, 20 Iunie 2015, dar asta e o altă poveste. Pentru că ceea ce urmează să-ți scriu despre el te va face să-l urmărești pe toate colțurile internetului. Toate, am zis. Toate! Inclusiv cele diocheate; pentru că la câte chestii face tipul acesta, nu știi niciodată... Glumesc desigur. 

Mircea Horga este un muzician, antreprenor, pictor, bucătar, tată, scenarist, regizor, voluntar și viitor blogger. Dar înainte de toate, nicidecum un hipster, ci - atenție! - UN YUCCIE! Adică un young urban creative! E ceva beyond hipsters. E next level. Și mashable spune așa: 

Yuccies. Young Urban Creatives. In a nutshell, a slice of Generation Y, borne of suburban comfort, indoctrinated with the transcendent power of education, and infected by the conviction that not only do we deserve to pursue our dreams; we should profit from them.
— mashable.com

Dar hai să o luăm cu începutul; cu pasiunea sa pentru filme. Băiatul a copilărit în Germania și prima sa dragoste a fost televizorul, cum de altfel a fost pentru majoritatea tinerilor generației Y doar că, provenind dintr-o familie de artiști, s-a aprins o flacără în ale artei cinematografice. Un microb pașnic până la divorț. 

Și am să împart acest articol în două părți, Mircea înaintea divorțului și Mircea cel de După. Îți promit că va fi un hell of a ride!  

Mircea înaintea Divorțului

Un bărbat cu capul în nori și un visător ca noi toți. Deținător a unei sumedenii de talente și nesigur de cărările pe care ar trebui să le urmeze. Așa că se destramă într-o duzină de bucățele pentru a le urma pe toate. Face muzică, concertează, lucrează cu mari artiști ai Hip-Hop-ului, atât naționali cât și internaționali. Apoi se însoară și călătorește alături de jumătatea sa. Se gândesc să-și facă cuib chiar și într-o altă parte a lumii, însă barza se gândește să ducă tânărului muzician titlul de tată. Iar cu scopul de a nu complica lucrurile, proaspeții părinți se gândesc să-și planteze rădăcinile aici, pe tărâmul românesc, și dau frâu liber destinului deschizând propria lor grădiniță.

Uite așa devin antreprenori și formatori de noi generații. Și tot așa, Mircea își vizitează una dintre abilitățile lui, pictura, cândva dezvoltată de dragul său unchi. Și pictează! Da, pictează pereții noii lor grădinițe. Și nu, nu chestiile deja clasice, comercializate până peste cap. Știi despre ce vorbesc - Mickey Mouse, Pluto și altele tipice grădănițelor în care toți ne-am petrecut timpul.

Nu, nicidecum. A umplut pereții cu Manga, desenele culturii japoneze, cu culori și figuri care să stârnească diferite stări ale picilor. Asta pentru că și-au dorit o grădiniță specializată în dezvoltarea copilului încă de mic, bazată pe profilul psihologic a acestuia, oferindui exact ce are el nevoie. Până și hrană de înaltă calitate! Așa a devenit Mircea și bucătar, fiind responsabil de gustările copiilor din grădinița lor. 

Însă toate acestea au fost combustibil oarecum incompatibil cu flacăra sa, cândva aprinsă, cea dedicată filmului cu mic cu mare. Iar inima lui a început să șoptească minții: "Amice, flama ta se cam duce dracului. Te apuci, da ori ba?"  

Desigur, cele două organe, inima și creierul, nu s-au înțeles niciodată bine iar după câteva doze bune de stres și oboseală au dus la formarea primul act: auto-distrugerea. Certuri, nemulțumiri, nervi și neliniște.

Poate atenționări ale universului atunci când bucățelele tale se îndepărtează prea mult de cărarea care ți-a fost scrisă.

Și atunci apare și actul II: Divorțul. 

Iar o dată cu divorțul, cu dezvelirea completă a caracterului său și-a strigat bucățelele înapoi și s-a reclădit.

Bănuiesc eu, prin reconstrucția sa a dat peste zgomot alb, și în miezul zgomotului, o floare de mult uitată; flacăra aia a originii sale: cinematografia. 

Mircea cel de După

Fără ezitare a acceptat totul așa cum a fost. Un bărbat divorțat, tatăl a unui băiețel minunat și antreprenorul-bucătar a unei grădinițe. Liniște a apus. Iar pe baza liniștii și-a planificat totul. Pas cu pas: Ce trebuie să se întâmple, cum trebuie să se întâmple și când trebuie să se întâmple.

"Cinematografia. Asta vreau să fac." a zis.

Și uite așa se închieie originea unui mare iubitor de cărți de benzi desenate (Marvel mai ales, ha!) și totodată deschiderea primului episod a noii vieți. Rândurile noului capitol se scriu probabil chiar acum, o dată cu rândurile acestui articol. O nouă introducere către ceea ce înseamnă Mircea Horga. 

Noul Mircea Horga; voluntarul, scenaristul, regizorul și viitorul blogger. Spun viitorul blogger pentru că începând de săptămâna viitoare va publica prima sa lucrare dintr-un lung proiect al său. Sigur, se învârte în jurul filmului și provine din traista nenumăratelor sale proiecte ce vor curge în lunile următoare. Însă primul proiect se formează tocmai pe linia coloanei vertebrale a vieții ... Ale anilor ce formează cuvinte. A oamenilor a căror zâmbete produc istorie, povești și lecții. 

Mircea cel de După este un YUCCIE fixat pe lumea internă a omului. Pe psihologia noastră și cât de adânc ne poate trage un sentiment. Este incredibil de talentat. Un tânăr a cărui ambiție, a cărei flacără, în opinia mea, va revoluționa cinematografia lumii.

Îți spun, are toate uneltele necesare pentru a visa de aici până la soare și înapoi, iar viziunea sa e mai mult decât suficientă pentru a îndeplini orice își propune. 

Mircea e tipul care, prin aspirația sa, te motivează și îți expune frumosul în lucrurile simple. îți arăta viața așa cum este ea. Cum face asta? Prin cadre nemaivăzute, prin muzică atent aleasă, filtre organice și vobe bine spuse.  

E un om de pe altă lume. Un întreg condus de ambiție și pasiune. Chiar un zeu al propriei sale existențe ce dă puls creațiilor sale.