Obiceiuri mărunte

IMG_9668.JPG

Da, da, știu. "Iară tu și obiceiurile?!" 
Ce să fac? Sunt prietenul acela obsedat de obiceiuri. Hai că nu-i chiar așa de rău! De fapt este chiar OK ...
Probabil că așa zic și dependenții de droguri, alcool și alte cele! 

Totuși, e vorba de disciplină aici și de formarea unei gândiri orientate spre succes; spre o viață trăită cât se poate de eficient. Și bănuiesc că, citindu-mă, și tu îți dorești asta; că și tu îți dorești un control mai bun asupra comportamentului și a nevoilor tale.
Însă, în următoarele rânduri nu am să scriu despre acele 7, 10, 15 ... obiceiuri ce duc către o viață de succes. Știi tu, cele de care se vaită toată lumea. Nu. Astăzi vreau să îndepărtez cele mari de cele mici și vreau să-ți scriu tocmai despre obiceiurile alea mărunte care necesită foarte puțină atenție și voință pentru a le implementa în viața de zi cu zi. 

Zece bucăți. Simple și al naibii de ușoare! 

1. Spală-te pe mâini atât înainte cât și după utilizarea toaletei.
Și aici mă refer mai mult la noi, băieții.
Hai, nu te ascunde! Știu cât de mișto e să mergi la un pisuar, s-o scoți, să te ușurezi și apoi să-ți vezi de drum. Gândește-te doar la următoarea persoană cu care umează să dai mâna; imaginează-ți că face la fel ca și tine! Ugh, ce nasol!
Dacă aș fi sincer cu tine, înainte să dăm noroc, ți-aș spune că recent am fost la baie și nu m-am spălat pe mâini ... "Hey, hai noroc!"
Oare ai mai da? Probabil că nu. 
Tocmai de aceea, începe cu tine. Respectă-te spălându-ți mâinile înainte de a folosi baia, curăță-te de microbii și minunile care ar putea să-ți aducă surprize la jucărie. 
Du-te, folosește baia în pace și apoi revin-o la săpunul și apa caldă.
Repet, mai întâi te respecți pe tine și apoi pe cei cu care te întâlnești.  

2. Bea un pahar mare (400ml) de apă imediat după ce te trezești!
Acesta a fost primul sfat pe care l-am primit când am decis să trăiesc o viață sănătoasă. Corpul tău e deshidratat după o noapte lungă de somn ... Imaginează-ți cum uzi un pământ uscat sau o plantă după o zi toridă de soare. Apa te activează. Te înverzește! 
Bea cel puțin un pahar de apă imediat după ce te trezești. 

3. Fă-ți patul în fiecare dimineață. 
Un pat făcut duce la o cameră și o viață ordonată. Încrede-te în puterea patului făcut. 
Știi, ăsta-i obiceiul acela minuscul care-ți deschide apetitul spre ordine în viață și îngrijire personală. 
Fă-ți patul și vorbim! ;) 

4. Mănâncă 4 fructe pe zi. 
Rumegă acolo două mere și ceva fructe de sezon și, în opinia mea, vei duce o viață mai sănătoasă decât familia și majoritatea prietenilor tăi. Preferi legumele? Atunci papă legume! Ai brocoli, morcovi și spanac; știi și tu! Fă-ți un smoothie, get creative!  

5. Bea un ceai pe zi. 
Fie că bei un ceai verde sau negru, dimineața în loc de cafea, fie un ceai de gălbenele, tei, mușețel sau altele de-ale naturii, seara înainte de culcare. Și fără zahăr dacă se poate! 

6. Întreabă-te mereu - DE CE? 
E obiceiul care ajută să te ții de celelalte obiceiuri. De ce faci asta? De ce, de ce și de ce? Răspunsul sau logica formată din propriile tale gânduri vor da motivația necesară pentru a continua mâine, poimâine, răspoimâine și până-n ultima zi a vieții tale. De ce? 

7. Stai pe partea dreaptă a scărilor rulante.
Când ești la mall, într-un aeroport sau oriunde găsești scări rulante și vrei să le folosești, stai pe partea dreaptă a treptelor dacă vrei efectiv să vegetezi până acestea te urcă sau te coboară la un alt etaj what-so-ever. Și dacă vrei să cobori sau să urci pe scări, adică efectiv să urci acele minuni de trepte - nu știu, pentru că te grăbești - folosește partea stângă a scărilor.
Important este să nu staționezi pe mijloc și să încurci pe cei în grabă. Riști să te întâlnești cu mine și să primești tot felul de întrebări stânjenitoare. Pe bune!  

8. Folosește pista de biciclete doar când mergi pe bicicletă. 
Desigur, acolo unde-i cazul (unde nu este un trotuar). Dar te rog frumos, nu folosi pista de biciclete pe post de trotuar. E o pistă de biciclete. 
Din nou, riști să te întâlnești cu mine și să primești tot felul de întrebări stânjenitoare!

9. Pune-ți lucrurile la locul lor. 
Odată ce ajungi acasă și te descalți, te dezbraci și mai știu eu ce, pune toate lucrurile la locul lor. Cheile la locul lor, geanta la locul ei, conținutul din geantă, geaca, blugii în dulap, tenișii în dulapul lor ... De asemenea, după ce mănânci, spală-ți farfuria. Da! Chair atunci, în acel moment, și pune-o la loc ei.
Învață-te să pui fiecare lucrușor la locul lui.
Fii cât se poate de ordonat și bine întreținut. E respectul față de tine și de lucrurile tale.

10. Fii recunoscător. 
Chiar dacă nu scrii într-un jurnal sau dacă nu ai interesul de a-i mulțumi cuiva în față (deși ar trebui!), chiar și unui obiect, nu lăsa o zi să treacă fără să te gândești la cel puțin patru chestii care te bucură și exprimă, acolo în mintea ta, că ești al naibii de recunoscător să le ai în viață. 

Îți promit că vei vedea totul altfel dacă implementezi acest singur și simplu obicei în viața de zi cu zi. 

Gata. 10 obiceiuri simple care necesită foarte puțin efort din partea ta, nu durează mai mult decât câteva secunde și nu fac decât să-ți aducă beneficii în viața de zi cu zi. 

Ce zici? Sau tu ce alte obiceiuri ai mai adăuga în această listă? 
Lasă-mi răspunsul tău printr-un comentariu pe facebook sau instagram.

Și totuși ce vreau ca tu să extragi de aici?

Că schimbările cele mai mari vin de regulă din activitățile cele mai mici. Și nu trebuie să iei toate obiceiurile de mai sus dintr-o dată. O floare crește-n timp! E suficient să începi cu unul. Cu oricare! Iar mai târziu, după ce îl stăpânești, după ce ți-a intrat în sânge, mai adaugi unul. 

Încet. Cu pași mici. Nu te grăbește nimeni!