Ghidul participantului timid #ziua24

De-alungul evenimentelor, în special cele în care am fost spectator, am sesizat un comportament.

Îmi luasem un scaun și mă lipisem de acesta până la final. Nu puneam întrebări invitatului şi nici nu vorbeam cu cei din jur. Mă simțeam ca o bucată de brânză în vitrinele pieții. Fapt care, la sfârșitul evenimentului, mă simțeam oarecum dezamăgit. Trist.

De ce?

Pentru că am lăsat frica şi gălăgia din cap să mă cuprindă. Gânduri ca - Mamă ce de lume! Oare cine-i omul din dreapta mea? Să-l întreb?! Mai bine nu… Cine știe ce va crede despre mine! Cât despre vorbitor? Oare să-i pun o întrebare? Să mă duc să-l salut!? Dar trebuie? Poate am să-l deranjez...

Şi uite aşa pierdeam oportunitatea de a-mi face noi conexiuni, de a mă băga în seamă cu lumea şi de a învăţa o chestie două, sau chiar a inspira pe cineva. Nu ţi-a venit niciodată o mega-idee în timp ce vorbeai cu cineva? Poi şi atunci de ce să nu faci un bine cuiva? Cine ştie!? Cu siguranţă te va ţine minte o viaţă!   

Ştii, în opinia mea, în viață nu există timp mai potrivit ca acum, în acest moment. Şi cred că am fost spectatorii vieții mai mult decât destul. Oare n-ar fi timpul să devenim actorii principali? Să simţim şi noi că trăim? Să învingem frica aia puturoasă o dată pentru totdeauna? Şi să îndeplinim visurile alea pe care le tot ascundem? Eu zic că da.

Iar în privința gândurilor să nu-ţi faci griji căci acestea nu te vor lăsa cât trăieşti. Mai ales dacă alegi să trăieşti în braţele lor! Vor fi mereu în preajmă să-ţi dicteze cum să-ţi trăieşti viaţa într-un mod cât mai sigur, cât mai lipsit de riscuri. Lasă că-i bine şi aşa! îţi vor şopti. Să mai facă altul!

Însă eu, persoana de lângă tine și invitații noştri, toți le avem! Doar că cei pe care tot îi vezi că fac una şi alta, au renunţat să mai asculte. Fac lucrurile şi de-al dracului. Să vadă unde ajung. Riscă; îşi trăiesc viaţa.

Şi crede-mă pe cuvânt, nimeni nu judecă aşa cum noi ne judecăm pe noi înșine. Închide gura gândului şi prinde curajul de a fi actor, nicidecum spectator!

Uite, ţi-am pregătit şi o listă de activităţi pe care să le îndeplineşti de fiecare dată când participi la un eveniment. Şi anume:

Vorbeşte cu cel puţin 3 persoane din jurul tău
Pune cel puţin o întrebare invitatului
Expune-ţi punctul de vedere asupra subiectului discutat.
Fă-ţi o poză cu un invitat/participant şi împărtăşeşte-o pe Facebook
Lasă feedback. Discută cu un organizator şi spune-i ce ţi-a plăcut şi ce necesită îmbunătăţiri
☐ Continuă discuţia online.

De asemenea, bucură-te de moment. Fii fără filtre și rupe barierele personale. Trage un mare şut în fund fricii, Aşa, cât să nu se mai întoarcă la tine-n ogradă cât trăieşti!