Zece "hai-pa-uri" pentru relaţii mai bune!

Eşti suma celor cinci oameni cu care îţi petreci cel mai mult timpul. Nu ştiu cine a zis chestia asta prima oară dar a spus-o foarte bine.

Astăzi am să-ţi scriu despre chestiile care mă supără şi mă îndepărtează de un om. Sunt convins că ai şi tu acele turn-off-uri care te fac să te ridici de la masă şi să pleci urlând spre casă. Ei bine, mi-am rezervat timpul pentru a-ţi scrie, hai să zicem, zece cele mai grozave hai-pa-uri ale mele.

Şi ştii de ce? Cândva am conştientizat că timpul este într-adevăr limitat. Şi inevitabil o investesc în fiecare activitate pe care o fac.

Timpul este limitat şi oarecum egal pentru toată lumea. Adică tu şi eu avem 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână şi un an format din 12 luni. Nu-i aşa? Punând de-o parte inevitabilul deces care nu-l ştim când vine.

Vorba aia; poate azi e ultima mea zi pe pământ. Cine ştie?!

Tocmai de aceea pun foarte mare accent pe organizarea personală şi pe felul în care investesc timpul. O resursă ce o dată investită nu se mai reaprovizionează. E pierdută pentru totdeauna. Niciodată nu voi mai trăi minutul acesta ( 12:35 din 22 Iulie 2015). Şi nici nu îl poţi depozita pentru mai târziu. Acesta curge fie că vrei sau nu.

O foloseşti sau… O pierzi folosindu-l?! Mă înţelegi?

Şi văd aşa: două canale în care timpul nostru se poate scurge. Canalul propriu, unde timpul se scurge pentru tine, pentru timpul tău personal; fără alte persoane implicate. De cele mai multe ori o scurgere bună, zic eu. Fiind destinată dezvoltării tale şi a relaxării. Iar al doilea canal, cel dedicat relaţiilor tale. A oamenilor cu care te petreci.

Că doar cea mai mare parte a timpului o investim în oameni, nu-i aşa? Suntem animale sociale, avem nevoie de relaţii, de roluri şi de feeling-ul de a fi util; de a fi bun de ceva, pentru cineva. Şii că aparţinem de cineva!

Deci oameni + timp personal = succes pentru ambele părţi. Cel puţin aşa ar trebui.

Şi atunci, neştiind fundul găleţii mele de timp şi nefiind de acord cu trăitul de dragul de a trăi, mă asigur că toate zilele mele sunt bine organizate. Am obiective de împlinit astfel încât să mă dezvolt de la o săptămână la alta. Deci nu accept zile îmbibate în lene alături de oameni ce nu duc o valoare directă asupra vieţii. De aceea mi-am format această listă de hai-pa-uri, tocmai pentru a mă asigura că omul cu care relaţionez e cel puţin pe aceaşi frecvenţă cu mine!   

Mă asigur că fiecare moment din viaţă este bine investită atât în mine cât şi în oamenii cu care mă întâlnesc. Adică în schimbul timpului investit primesc o lecţie, o amintire, o experienţă şi un rol. La fel ar trebui să fie şi pentru tine!

Tare m-aş bucura dacă ai înţelege cât de mult înseamnă să te bucuri de fiecare moment din viaţă, să conştientizezi că prezentul conteză foarte mult. Şi timpul acordat citirii acestui articol să aibe un impact direct asupra vieţii şi a viitorul tău. Efectiv doar să înţelegi că timpul e singura şi cea mai importantă resursă a ta iar oamenii din jurul tău sunt cei mai mari consumatori. Asigură că sunt consumatori de calitate. Asigură-te că îţi aduc numai calitate în viaţă. În viaţă.

Şi hai să-ţi mai zic ceva. Legat de familie. Se spune că familia nu ţi-o poţi alege, că o primeşte la naştere. Să fim serioşi. Sunt oameni. Nu eşti cu nimic legat de ei. Îţi fac rău? Te demotiveză? Taie cordonul şi mergi mai departe. Vei găsi pe drumul vieţii oameni care-ţi vor deveni lumina ochilor. Familia ta se formează pe parcursul aventurii vieţii. Nu ai obligaţii faţă de nimeni. Tu eşti tu şi ai o singură viaţă. O trăieşti aşa cum vrei şi cu cine vrei alături de familia pe care o vrei. Iubeşte şi vei fi iubit.

Deci mare atenţie cum îţi petreci timpul şi în ce îl investeşti. E limitat şi ireversibil.

Acum că înţelegi de unde au pornit aceste aşa zise hai-pa-uri, hai să le şi descoperi! Zece chestii sau mai bine zis zece filtre care-mi asigură că timpul petrecut cu un om este bine investit. Şi anume, să considerăm următoarele şcenarii:

Omul care mai mereu n-are ce vorbi. Tăcutul. Aşa mă supără persoanele pe care trebuie să le tragi de limbă! Stau pe scaun şi se uită la tine. Cică te ascultă! Ador oamenii care se aprind când vobesc, care nu mai tac şi poţi vorbi cu ei despre absolut orice. Şi râd! Nu simţi trecerea timpului alături de ei!  

Omul lipsit de ambiţie.  Cel fără obiective, fără scop sau pasiune. Nimic. Merge la lucru sau la şcoală după care se aruncă în faţa calculatorului. Nu tu un vis sau ceva, o plăcere de a trăi. Când viaţa e atât de scurtă şi lumea asta atât de mare şi de vastă! De ce să nu simţi că trăieşti? De ce să nu faci ceva cu viaţa aia? De ce să nu laşi ambiţia să te încarce? Şi poate că ai trecut prin ceva nasol dar asta nu înseamnă să renunţi, nu înseamnă să vezi partea negativă a lucrurilor şi să stai într-o stare îndepărtată de fericire şi împlinire. Just do it! ^_^   

Omul nespălat. E cald şi transpiri. Ştiu. E pefect normal! Însă există apă şi săpun, iar deodorantul e făcut pentru un motiv. Dacă are ceva împotriva deodorantului, sigur, să facă un duş la fiecare patru ore. De nu, şi miroase. Mi se pare o lipsă de respect faţă de cei cu care relaţionează. Nepăsare. Şi nu mi se pare normal ca cineva să-ţi provoace dureri de cap doar stând lângă acesta.  

Narcisistul, respectiv tipul ce nu ştie altceva decât să vorbească despre el. Recunosc, şi mă declar narcisist. Cu toţii suntem într-un fel sau altul. Însă sunt unii care n-ar vorbi nimic altceva decât despre ei, problemele şi împlinirile lor. De parcă au fost atinşi de Dumnezeu!    

Omul rău şi bârfitor. Şi eu bârfeam, crede-mă. Îmi plăcea să vorbesc omul pe la spate, şi mai ales de rău. Până mi-am dat seama cât rău îi pot face, generându-i o imagine ostilă faţă de persoana care mă asculta. E rău. Foarte rău. Şi e non of our business ce face omul cu viaţa sa. Fiecare cu acţiunile lui. Însă nu înţeleg de ce sunt oameni care caută să pună beţe-n roată. Care să producă cutremure oriunde calcă. Chiar n-are alte lucruri mai bune de făcut? Decât să strice? Nu înţeleg de ce cineva s-ar putea simţi bine făcât rău unui semen de-al său..

Omul ce judecă şi discriminează. Dar cine se mai crede şi ăsta? După ce că viaţa este un dar, cum îşi permite să nege cadoul şi unicitatea altuia? Oamenii care nu sunt de acord cu egalitatea dintre sexe sau au vreo problemă cu comunitatea LGBTQ am să-i rog să se opreacă din citirea acestui blog şi să nu mai revină decât după o schimbare de mindset. Cei ce descrimină nu sunt bine veniţi.

Din punctul meu de vedere oamenii cu cât sunt mai diferiţi cu atât sunt mai frumoşi. Şi cred în oamenii care se acceptă aşa cum sunt, care se exprimă în felul lor de a fi, sunt liberi şi dau frâu liber creativităţii. Viaţa-i frumoasă atunci când e trăită din plin. Atâta timp cât nu deranjezi sau faci vreun rău cuiva.  

Leneşul, omul fără opinii şi cel cu “lasă că merge şi aşa”. Cred că suntem pe lumea asta pentru cel puţin un motiv. Şi nicidecum pentru vegeta. Iar cei fără de chef, fără opinii şi lejerii, sincer îţi spun, n-au loc în viaţa mea. Fii valoros comunităţii tale.

Omul care crede că ştie totul. Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin. Cel puţin aşa se spune. Desigur, cei ce ştiu totul îţi vor spune altfel. Eu ştiu totul. Şi ştiu că e fain să te simţi deştept, să umpli sala numai cu glasul şi inteligenţa ta dar un schimb de opinii e întotdeauna bine venit.. Acceptă că nu eşti singurulul atotştiutor şi că mai sunt şi alte doxe în jurul tău. Şi desigur, agree to disagree!

Omul care intenţionează să facă să te simţi prost. Merge mână-n mână cu omul care crede că ştie totul. Face tot posibilul să-ţi arate cât de slab pregătit eşti şi cât de multe ştie el. Te corecteză şi râde de tine. Nu ştiu ce au băieţii ăştia de câştigat punându-se singuri pe piedestal. Pentru că un astfel de comportament face destul de repede să te saturi şi să nu-l mai suni. Argument ca argument dar omul rareori uită sau iartă felul în care l-ai făcut să se simtă.

Cel ce te minte în faţă. Nu ştiu pentru ce relaţionăm dacă ne minţim, nu-i aşa? Iubesc oamenii sinceri. Oamenii care îţi spun în faţă când au ceva cu tine, când le superi sau pur şi simplu n-au chef de tine. E bine să fi sincer. Aşa se fac prieteniile adevărate şi de lungă durată. Cele lipsite de plastic şi măşti.

Şi nu le scriu pe toate astea pentru că mă consider perfect. Nu, nici vorbă! Pe toate cele de mai sus le-am făcut. Am fost printre cei mai mari mincinoşi, leneşi şi inclusiv nespălaţi. De fapt totă lista asta reprezintă tot ce am fost eu în trecut. Şi motivul pentru care nu doresc să mai găsesc astfel de oameni este teama să nu mă întorc la vechile mele forme.

Pentru că vreau evoluţie. Vreau să devin şi mai bun. Să am o viaţă bine trăită, plină de pasiune şi aventură, alături de oameni minunaţi. Punct!

Tu ce zici? Te-a ajutat cu ceva acest articol?