Psihogângureala #5 | Cele 7 lecții de viață învățate în 2015

Nu-i așa că-s faine agendele? Pe mine, unul, mă fascinează. Crede-mă, nu știu ce m-aș face fără ele. Am vreo 5 începute anul acesta, fiecare pentru ceva anume. Nu știu pentru ce exact, dar pentru ceva anume. De fapt, dacă m-ai obliga să ți le înșir, ele ar fi cam așa:
- una începută și utilizată în prima parte a anului; pentru că am primit-o de la tata și are o copertă din piele ecologică. 
Inițial a fost utilizată numai în scop de serviciu, acum e suprafață pentru căni și pahare. M-am lăsat de ea la mijlocul lui Martie.
- jurnalul Moleskine începută la sfârșitul lunii Martie. Am decis să mă apuc serios de journaling (dacă youtuber-ii pe care-i urmăresc spun că e benefic) și unica metodă (pentru mine) de mă apuca și a mă ține de acest obicei valoros este de a investi; adică de a-mi găuri buzunarul. Jurnalul a fost utilizat zi de zi, mă rog, aproape zi de zi, inclusiv în vacanța la Greci; asta până am început facultatea. Acuma, valorosul Moleskinke este utilizat în scopuri studențești, pentru diverse notițe luate la cursurile pe care le frecventez.
- Notebook-ul spiralat primit de la Startup Weekend Timișoara utilizat pentru listele To Do zilnice destinate muncii. L-am folosit până la sfârșitul lunii Octombrie.
- Mini-carnețelul spiralat pentru listele To Do zilnice destinate chestiilor personale. Activitatea n-a ținut mai mult de o săptămână. Carnețelul a fost preluat de către colegul meu și nu l-am mai văzut de atunci niciodată. Mi-e teamă că a ajuns hârtie igienică! 
- Noul caiet de la Moleskine cu copertă din carton reciclat. E o chestie de 60 de pagini (poate de 40 chiar) utilizată conform instrucțiunilor de pe bulletjournal.com. Țin să spun că acesta este (pentru moment) cea mai utilă chestie a mea. Așa am zis de fiecare chestie în parte la momentul său, ce-i drept. Așa am zis și de Google Calendar, și de any.do, de Todoist, Wunderlist și Trello .... Dar totuși! Totuși, carnetul acesta cu coperta din carton reciclat m-a ajutat să am probabil cea mai productivă săptămână din 2015. Oare mint? Oare chiar o fi? Așa simt. 

Agendele și planning-ul în sine sunt cele ce mă țin sănătos la cap. Dar și ustensilele de scris de la Stabilo. Oh! Sunt înnebunit după pixurile alea portocalii și subțiri cu capac colorat și pastă, gel, cerneală sau ce-mama-naibii-au-în-ele! N-aș exista fără ele, pe cuvânt! Și acest articol nici măcar nu este unul sponsorizat de ele (deși ar trebui, nerușinatele!). Hmm, acum mă gândesc dacă Watney, astronautul acela (din "Marțianul") de pe Marte, aveau ustensile de scris? Ce-i drept, a făcut înregistrări audio-vizuale, avea el un marker pentru diverse ... Și totuși, sunt convins că a avut un sertar întreg de pixuri Stabilo. Clar că NASA folosește numai chestii de la ei. La o adică, supraviețuirea în sine se bazează pe ustensile de scris, nu-i așa? Nu răspunde. Lasă, let it be! :)

Oh, apropo, ieri am avut a 10-a întâlnire #fărăfiltru. A 10-a, îți dai seama? Asta înseamnă un total de 50 de discursuri, undeva la 35 de vorbitori, 30 de ore de activitate și peste 300 de prezențe. Lucru ce nu face decât să-mi crească pulsul de bucurie!  Și gândește-te că toate acestea în mai puțin de un an de zile. I mean, wow! 
Uite, ieri am vorbit despre lecțiile de viață învățate în decursul acestui an. Am avut cinci invitați (Patricia Sas, Cosmin Bahnean, Ovidiu Cismaș, Paul Ionescu, Bogdan Iorgovan și Lucian Bosînceanu) care au împărtășit o sumedenie de învățături. Iar în cazul în care n-ai fost acolo, ce zici; să ți le împărtășesc pe ale mele? 

Hai că ți le împărtășesc. Dar promite-mi că le vei împărtăși și tu pe ale tale mai departe! Sunt convins că ai avut, la rândul tău, un an plin de diverse experiențe din care ai extras una alta. Nu le lăsa neanalizate! Cum zice și Luci "o experiență care nu este evaluată după ce a trecut, este ca un pas pe loc". Ține minte chestia asta! 

OK, hai să vedem: dă-mi voie să iau mai întâi notebook-ul acela spiralat de la SW Timișoara, am schițat acolo o mână de lecții mișto azi dimineață, în timp ce-mi sorbeam caf... Ceaiul Verde. Da, ceaiul verde. 
Avem așa:  

1. Spune DA mai des însă nu-ți fie teamă de cuvântul NU. Aici mă refer la toate experiențele noi pe care le-am vânat și le vânez anul acesta, dar și unele activități de care am fost nevoit să renunț sau pur și simplu să le refuz pur și simplu pentru că nu-mi ofereau vreun beneficiu sau p plăcere. 
Nu uita: timp este exact atâta cât îți trebuie! Acela ce spune că e *busy* are pur și simplu o problemă de gestionare a timpului. 

2. Fii curios, întreabă. Știi, o dată cu creșterea vine și respectul de sine, și o dată cu respectul acesta de sine, de nas-pe-sus, renunți să tragi oamenii de mânecă, să-i întrebi una alta, chiar și dacă anumite chestii ți se par simple și poate chiar prostești; chestii care consideri că ar trebui să știi. Și în loc să întrebi la fața locului pe acel cineva, refuzi; refuzi pur și simplu mințindu-te că e o chestie banală, că te faci de rușine și că vei cerceta tu odată, cândva ... Când știi foarte bine că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. 
Nu fă greșeala de a lua plăcerea cuiva de a-ți explica una alta ... Chiar și întrebarea gen: de ce trebuie să avem două standarde la șurubelnițe? De ce plus și minus? De ce nu poate fi doar plus? Sau doar minus? Eh? Ia întreabă pe cineva! 

3. Călătorește ori de câte ori ai ocazia! Vorbesc foarte serios. E cea mai frumoasă și privilegiată oportunitate pe care o poți avea în viața asta - efectiv de a vedea lumea, de a cunoaște noi oameni și culturi; de vedea semnăturile altora și orizonturi inimaginabile. 
Nu știu; în opinia mea, nu există școală sau carte mai bună decât o călătorie propriu-zisă de aici până unde-vrei-tu. Și mai ales o călătorie de capul tău undeva departe, cu trenul. Ai atâtea de învățat, crede-mă!

4. Bucură-te până și de cele mai mici momente din viață. Țin să-ți spun că nu eram o persoană foarte supărată că-mi "pierdeam timpul" alături de familie în fiecare duminică, la masă, balotând eu-știu-câte feluri de mâncare. Însă, o dată ce mi-am deschis ochii și am văzut felul în care bunica mea radiază de fericire când ne vede pe toți împreună, cât de atentă e la detaliile mesei și cât suflet investește săptămână de săptămână în fiecare chichiță, m-am umplut de bucurie. E o lecție de viață în sine. Chestiile acestea mici și gratuite; chestiile care au trecut pe lângă mine atâția ani; simple zâmbete și saluturi, momente de liniște și îmbrățișări ... Wow!
Atât de mult mă bucur să fiu un invitat de onoare, până la urmă, Duminică de Duminică ca să mănânc bine și să-mi văd bunica fericită.
E o persoană extraordinară. Și când te gândești, fac o nimica toată; pur și simplu stau acolo și mănânc! 

5. Dacă vrei să faci ceva, fă-o! Nu mai sta atâta pe gânduri! Fie că vrei să faci un #usie (selfie cu cineva) cu Icsulescu sau că simți că e momentul să faci acea chestie dar ți rușine sau te oprește ceva (și nu mă refer la bani sau la sănătate), pur și simplu fă-o. Pentru că altfel pierzi oportunitatea! Nu vei știi niciodată care sunt rezultatele acelei chestii dacă nu o faci; nu vei știi niciodată unde te va duce acea întrebare dacă nu o pui ... Și în viață parcă e păcat să pierzi, mai ales când avem una viață. Una, săraca de ea, care e atât de sensibilă și de scurtă. Fă-o!  

6. Fii bun și împărtășește experiențele tale. Nu știu, eu atât de mult mă bucur că am găsit atâtea metode de a-mi expune experiențele personale, poveștile mele; fie prin Instagram, Facebook, Blog sau #fărăfiltru. Știi, am o utilitate, un rol, o relevanță! Contez pentru tine; te învăț ceva! Poate, eu știu, îți arăt ce să faci, cum să facă sau ce să nu faci ... Idei, gânduri, sfaturi. Cine știe ce conexiune neuronală îți mai produc? Fă și tu acest lucru; împărtășește! 

7. Nu-ți pierde timpul. Viața ta e aici și acum. Acționează pur și simplu. 
Ți-am mai zis; nu mai aștepta ziua de mâine când ea, cine știe? Poate n-o să mai vină! Și nu-mi spune că nu contează; pentru că totul contează în lumea asta! Fiecare chichiță de-a ta produce o vibrație. 
Și apoi, hai să facem valuri, ce naiba! Că de aia ne aflăm aici. De aceea trăim! 

Ce vreau ca tu să extragi de aici?

Ei bine, se mai încheie un an, mai îmbătrânim o leacă și țin ca toți cei care mă urmăresc să învețe cel puțin o chestie de la mine.
Nu, nu vreau să investești în agende și pixuri scumpe dar vreau să ai o agendă a ta, fie una palpabilă, una electronică sau ambele. Vreau să le folosești zilnic. Vreau să planifici ziua de mâine, săptămâna aceasta, luna aceasta și hai, măcar următoarele trei luni.
Dacă nu-ți cer prea mult, schițează-ți un an întreg cât de cât, așa, vag, cum simți tu! Dar fă aceste lucruri și asigură-te că zi de zi mai excelezi un pic; mai pui țiglă la acoperiș sau o cărămidă la perete, pod, sau mai știu eu care analogie te încălzește cel mai bine. Însă nu te lăsa niciodată pe aripile vântului sau în numele sorții ... Nu zic nu ne-a pregătit Universul vreun destin, vreao cale sun rol ... Poate că sunt niște puncte pe care, vrem nu vrem, trebuie să le îndeplinim, dar consider că anumite chestii - pagini - ne-au fost lăsate să le umplem așa cum vrem. Și e păcat să le lăsăm goale, nu-i așa? 

Hai, trăiește din plin. Planifică și urmează-ți propriul curs al vieții! :)