Moșul sub microscop | Ep. 2 cu Lavinia Bodea

Hello și bun venit la al doilea episod din seria «Sub microscop»; o serie în care invit prietenii la taclale pe diverse chestii puse sub microscop cu scopul formării unor opinii, gânduri și idei privind acele chestii ... puse sub microscop.
În episodul acesta, că tot vine Crăciunul și toată lumea e în criză de idei privind cadorisirea celor dragi am provocat-o pe Lavinia Bodea, o prietenă dragă de-a mea - fotograf, voluntar în diverse organizații și fostă studentă Erasmus - la o discuție privind posibilele cadouri pentru părinți, bunici, iubiți și BFFs. Plus (ca bonus. De generos ce sunt!) wishlist-ul nostru de Crăciun; în cazul în care nu știi ce să ne iei și vrei să ne faci o bucurie! *wink* Și bice să-i dăm! 

Norbert Szucs: Înainte să începe, spune-mi câteva lucruri despre tine. În lumea ta, cine ești?

Lavinia Bodea: În lumea mea, sunt o artistă boemă modernă care găsește frumusețe în tot ceea ce o înconjoară. Am chiar și un quote personalizat: ”Do not stand next to me, I will make art out of you.” Am spus asta odată cuiva cu voce tare, încă aștept să-mi răspundă la mesaje... 
Am făcut de la pictură la poezie și proză, dar în ultimii 4 ani m-am axat pe fotografie. Am fost fotograf de nunți și botezuri în care lucram pentru un freelancer, iar de anul trecut m-am lansat ”solo” ca să zic așa. Echipamentul meu nu este foarte sofisticat cum au alți fotografi care au făcut meseria asta de 10 ani, dar pot face magie și cu puținul pe care îl am momentan. 

NS: I-auzi! Foarte mișto descriere. Uite cum o să facem: Am 4 întrebări, ok, 5 întrebări la care va trebui să răspundem. Vei începe tu, desigur. Hehe! Apoi eu; după care mergem la următoarea întrebare și tot așa. Foarte simplu. We can do this! 
Care crezi că sunt cadourile cele mai potrivite părinților? Pam pam! 

LB: Ce aș putea să le ofer persoanelor care au tot ce le trebuie? Mai ales când ei încă mai insistă să-mi facă mofturile, deși ei la vârsta mea mă aveau pe mine + și job-uri.
La tata e simplu, un parfum. Deși nu am bugetul necesar ca să-i cumpăr un Hugo Boss cum am mai văzut că folosește, e un cadou de Crăciun, deci va trebui să se mulțumească și cu unul mai ieftin. Mai ales că știe că sunt underpaid pentru efortul pe care îl depun la muncă *tears falling down her cheeks*.
Mamei în schimb i-aș putea cumpăra o carte, un roman mare cu o poveste de dragoste. Dar nu 50 Shades of Grey, un Sandra Brown că e așa, mai pe generația ei. Hahaha, glumesc, ar fii ciudat să-i dăruiesc Erotica mamei mele... 
Indiferent de ce cadou o să le ofer, ei vor fii fericiți pentru simplul fapt că a fost cumpărat din banii mei proprii.  

NS: Mă gândesc la o noră sau un nepoțel. Ahaha! Cred că acestea întră în categoria Birthday gifts!
Pe tata l-aș surprinde ușor; nu trebuie să mă gândesc prea mult căci el își exprimă dorințele des. Imediat îți spune ce-l doare și ce vrea. Clar! Un amplifcator pentru căști.
E un mare fan al muzicii de calitate și a investit într-o pereche șmecheră de căști. Acum îi mai trebuie acel amplificator pentru a nu-l mai dezlipi - cât trăiește! - de laptopul său. 
Cât despre mama? Pe ea o ghicești mai greu. Trebuie să fii tare atent că nu de foarte multe ori o auzi că vrea ceva. Și atunci când o spune, te pune pe gânduri; te face să te întrebi dacă a zis numai așa, dacă glumește sau dacă e pe bune. 
Mama visează la un aragaz. Da. Un aragaz. Desigur, nu intră în categoria *adus de moșul* pentru că - cică! - aragazele sunt de diverse mărimi și bucătăria noastră acceptă o singură mărime (pentru că mărimea contează!) … Plus mama visează la un aragaz nu-știu-de-care … Însă știi la ce mă gândeam? Anul acesta nu mi-am petrecut foarte mult timp alături de ei și mi-ar plăcea să ies cu ei la un film bun, la o pizza (sau șaorma că n-au mâncat niciodată!) sau la cumpărături; că cine știe, poate ne asortăm cu bluze tematice de Crăciun! :) 
Timpul. Timpul este cel mai de preț cadou pe care-i poți oferi părinților tăi. Zic eu.

Care crezi că sunt cadourile cele mai potrivite bunicilor?

LB: Din păcate bunicii mei nu locuiesc în oraș și din acest motiv, cel mai bun cadou pe care le-aș putea oferi ar fii să merg de Crăciun și să-i vizitez. Cred că s-ar bucura enorm să mă vadă la ei acasă după 3 ani. Să nu se înțeleagă că nu i-am mai văzut de 3 ani, ci de 3 ani n-am mai mers la ei acasă în vizită. Cartierul meu arată deja ca un sat, nu mai simt nevoia să mai merg să văd un alt sat la două ore depărtare de satul meu. 
Dacă ai bunici și nu i-ai mai văzut de mult, nu mai aștepta și du-te și vizitează-i! Crede-mă, prezența ta e singurul lucru care îi va încânta Crăciunul acesta. :)  

NS: Eee, buni chiar că ar avea nevoie de un aragaz nou. Ce are ea e probabil mai învârstă decât mine. Cred că aragazul ei ar putea să-mi fie mamă!
Și totuși, cred că bunicii noștri vor pur și simplu să se simtă utili, să fie ascultați și apreciați. Așa că am să-i cer bunicului meu o părere stufoasă privind conducerea actuală a României, președintele Facebook și generalul Străinul. Chestiile astea îl activează tare mult în ale discuțiilor. Cât despre buni? M-am gândit să construiesc o carte de bucate cu ea. Cred că ar face-o foarte fericită!  Propunerea mea la masa de Crăciun: Buni, m-am gândit să scriem o carte de bucate împreună; cu photoshooting și tot tacâmul!

Care crezi că sunt cadourile cele mai potrivite unei persoane iubite?

LB: Află lucrul care și l-a dorit cel mai mult să-l facă anul acesta și surprinde persoana respectivă îndeplinându-i acel ”vis”. Exemplu: Dacă vrea să intre în formă, dăruiește-i un All day free pass la un Gym. Tu știi că va sta toată ziua la saună, adică, dacă n-a făcut sport tot anul, cu siguranță nu se va apuca acum! Dar va aprecia gestul și mai ales faptul că ți-ai amintit când ți-a spus acum ceva vreme de dorința respectivă.
În schimb eu i-aș dărui persoanei iubite o poezie despre ea. E un lucru atât de mărunt încât nu se va aștepta la așa ceva. Mai ales că trebuie să ai un impact mare asupra vieții mele ca să încep să scriu poezii despre tine. Sunt Taylor Swift al poeziei, ce mai! 

NS: Ce, adică eu nu sunt destul? Și acolo trebuie cadou?! Glumesc. 
Ei bine, eu aș împărtăși o treabă romantică; o cină sau un weekend la spa … Un city break în Viena; la târgul de Crăciun, printre scorțișoare și miros de brad. În rest, aș cadorisi cu cărți bune, ceaiuri bune și lumânări parfumate. Bine, printre altele. Dacă știi ce zic! *wink*

Care crezi că sunt cadourile cele mai potrivite unui cel mai bun prieten?

LB: Ceva stupid legat de un inside joke sau ceva ce doar voi doi știți. Adică, lucruri drăguțe le poate primi de la părinți, bunici, alți prieteni, dar nimic nu se compară cu ceva personal și mai ales, handmade. Din acest motiv, i-aș oferi prietenei mele un colaj cu poze din cele mai neașteptate momente ale noastre. Și ussies făcute cu o cameră de 2 mpx ar fii bune pentru genul acesta de colaj, să-i aduc aminte că nu întotdeauna aveam iPhone.  

NS: Cea mai ciudată chestie pe care o pot găsi pe aliexpress.com. Știe el despre ce vorbesc; că doar e pe drum deja!  
Obligatoriu trebuie să fie ceva foarte util. Călin e foarte calculat când e vorba de cadouri. Trebuie să fie un bun utilizabil sau consumabil; sau chestie atât de ciudată (și totuși, utilizabilă) încât trebuie să o aibe! 
Din nou, prietenii devin mai apropiați când petrec timpul împreună. Și cum altfel decât facând fel și fel de activități gen: excursii, iesiri la nu-știu-ce localuri, consumul de diverse chestii (cum ar fi fructul kaki. Sau?) și știi tu, mersul la salon pentru … Manichiură și pedichiură. Că ce? Băieții nu se pot face fain?    

Dezvăluie trei chestii din wishlist-ul dău. Ce ai vrea să-ți aducă moșul?

LB: Dacă moșul este un Viking tânăr, nu trebuie să-mi aducă nimic *wink wink*…
O să par ca ”The ultimate white girl”, dar primul lucru de pe wishlist e Yoga Mattress. 
 Al doilea este un blender nou pentru smoothie-urile mele vegane iar al treilea este să nu-mi cheltui banii ca să pot să-i cheltui luna viitoare. Fac un trip de două săptămâni în Germania și aș vrea să vizitez cât mai multe orașe posibil. Backpacking, desigur!

NS: Doamne că abia așteptam secțiunea asta a articolului. De unde să încep!? Stai așa să-mi deschid app-ul cu my wishlist. Am așa:
Un Google Chromecast Audio. N-am nevoie de el, sincer. Însă arată fain și am un sistem de boxe pe care nu-l folosesc. Aș putea să leg treaba asta la boxe și, prin wi-fi - ca prin minune! - aș da drumul la muzică. Ce muzică vrea suflețelul meu! Direct de pe telefon, oriunde m-aș afla în casă; fiind dependent numai de rețeaua proprie de internet. Ar merge Nicki Minaj într-una! Imaginează-ți cum e să ai un soundtrack al tău de fiecare dată când intri în casă. Aș putea să fac asta!
O pereche de căști Sennheiser HD518, exact ca a lui tata. Să pot asculta și eu Adele așa cum se cuvine! Iar a treia chestie, cu mâna pe inimă îți spun - e foarte simplu! Pur și simplu - bani! 
Voi vizita New York-ul cât de curând și na, cere bani. Mulți bani.

Lavinia, atât a fost pentru astăzi. Mulțumesc tare mult pentru acceptarea invitației mele. Sper să le placă cititorilor noștri și sper să le fie de folos! :) Desigur, ce e bine de știut, aștept cu mare drag request-uri.
Cititorule drag, dacă ai ceva anume pe care ai vrea să fie pus sub microscop; știi tu, să ne dăm cu părerea asupra unei chestii care-ți place tare mult, let us now și vom face tot posibilul. Poți face chestia asta fie scriindu-mi un email (norbertszucs90[at]gmail.com) sau lăsând un comentariu pe facebook sau chiar un DM. As in Direct message. ;) 

Weekend fain!