Psihogângureala #3 | Boo!-ul de Halloween

Cică astăzi este Halloween. Mă irită, sincer îți spun. Inclusiv google.com îmi reamintește chestia asta: "Participă la campionatul mondial de bomboane!" Aiurea! 
Știi ce? Nu. Nu am să mă costumez astăzi și nici n-am să ies la vreun party de Halloween. E 30 Octombrie. Nimic special! De fapt, știi ce?! 
Astăzi am să sărbătoresc (numa un pic să verific pe Wikipedia), că tot citesc Marțianul de Andy Weir, fizicianul român - Horia Scutaru-Ungureanu. Da. Horia Scutaru-Ungureanu! Habar nu am cine e. Nu scrie nimic special despre el pe wiki însă am să beau o bere în cinstea lui, azi, de 30 Octombrie. Să fii sănătos, domnule Horia Scutaru-Ungureanu (mai verific o dată pagina lui de Wikipedia să văd dacă nu cumva e mort. Slavă cerului, trăiește)!  

Acum simt nevoia să-ți explic de ce anume nu apreciez Boo!-ul ăsta de Halloween. Ei bine, e o chestie comercială. Nu-i de mirare că e a doua cea mai profitabilă sărbătoare (prima fiind Crăciunul) din America. Atenție, a doua la noi pare a fi Sfântul Valentin care, din nou, săracul de el, nu știu ce caută în Europa, sau în România ... Nu că n-am avea noi sărbătoarea noastră, care ar putea fi ceva unic, ceva special; ceva care ar putea face parte din turismul românesc ... În fine. Veneția își are șarmul lui, Parisul la fel, Sibiul sau Brașovul cu al nostru Dragobete nu poate genera nimic ... Sau nu vrem. Sau e mai bine așa ... Mă rog. Urmează să mă întreb când vom sărbători și noi festivalul Duanwu? Poi DE CE nu?! E colorat, e funny; ne băgăm și noi sub un dragon mare, lung și colorat de hârtie și ne șerpuim prin centrul orașului; după care dăm foc la o sumedenie de artificii ... It's gonna be fun! Let's do it, serios! 

Stau și mă gândesc; cred că dacă mă citește cineva care nu m-a mai citit până acum, mă imaginează precum un bunic protector al culturii românești, a-i stabilității. NU DOMNULE, nu schimbați nimic! Schimbarea nu duce decât diavolul în inimile noastre!!! Aaaa!!! 

Uite, sincer să fiu, eu mai de grabă aș sărbătorii Ziua Recunoștinței; care n-are nicio treabă cu istoria și cultura noastră. Dar are o chestie umană, o chestie caldă și de-a dreptul frumoasă: o seară în care omul se pune la o masă alături de prietenii și/sau familia sa. O seară ce nu ține de religie ci de faptul că ești recunoscător de cele ce te înconjoară; de iubirea prietenilor tăi, de viața și prosperitatea pe care o ai, mâncarea de pe masă, părinții, bunica, pisica și câinele... Atât de simplu și atât de frumos! 

Acuma na, eu știu că e  mai fain să te etalezi ca Edward, Cezar, Jack Sparrow, Catwoman, văduva neagră sau doctorița. Și înțeleg de ce prinde! Ai o zi pe an în care e perfect normal (cel puțin acolo vor comercianții să ajungem) să te ascunzi după o identitate falsă; o mască. Și e bine. Te simți bine. Îmi dai sau nu dreptate? 

În fine. M-are lucru n-am făcut astăzi. Deși lista mea de activități e aici lângă mine, stă și latră. Dar nu. Toată ziulica am stat și am vorbit cu dragii mei colegi de la #fărăfiltru despre viitoarele ediții, teme de discuție, potențialii vorbitori și alte minuni. Uite, așa am aflat că o parte din echipa mea n-a văzut Gravity, filmul cu Sandra Bullock și George Clooney. Serios acuma?! 
Vai, n-am să uit niciodată filmul acela; despre felul în care m-a chinuit pe toată durata lung-metrajului. Pe bune! A doua zi, și poate n-ai să crezi, am făcut febră musculară la fesieri. Atâta m-am foit! 
E un film absolut nemaipomenit. Pe bune. Chiar merită! Așa că cine nu l-a văzut încă și e pe cale să se costumeze, mai bine să dea o tură pănă la LIDL să cumpere câteva beri și pungi de ce-vrei-tu, să cheme doi-trei prieteni și să se uite la film. Aveți mult mai mult de câștigat! Și pe bune, unde ați fost până acuma de n-ați văzut filmul?!  

Cam atât pe azi. Chiar că n-am reușit să fac prea multe. Mă stresează la culme Călin ăsta (el e ză best friend în cazul în care te tot întrebi cine-dracu-mai-e-și-ăsta?) că ar trebui să afle astăzi dacă merge sau nu în Turcia prin Erasmus. Și uite că e 17.30 și n-are nici un răspuns. 
Și astăzi trebuie să primească acel răspuns. Înnebunesc cănd instituțiile mari setează fel și fel de deadline-uri și tocmai ei nu le respectă. Aici se duce țara asta de râpă! Unii oamenii își dau prea multă importanță însă fără un merit oarecare. Și nu mă refer la cutii cu diplome aici ci rezultate. Să văd domnule ce făcuși tu în acești x ani de activitate. Și da, compară-te cu un profesor dintr-o altă țară ... Că tot sărbătorim Halloween-ul. Nu? Atunci să fie treburile în totalitate global văzute! 

Și cât despre posibilele teme la întâlnirile #fărăfiltru din 11 și 25 Noiembrie, ne gândim la sabotajul personal; la deciziile care ne țin departe de succesul personal, de potențialul maxim al fiecăruia, și cum reușește fiecare să treacă peste; să rupă lanțul, ca să zic așa. Iar a doua temă ar fi, una foarte frumoasă, zic eu - Cele 7 lecții învățate în anul 2015. O seară a depanărilor de amintiri, a storytelling-ului. 
Mai rămâne să vedem care vor fi vorbitorii și gata ... Mai trei întâlniri și uite așa se mai duce un an din viață!  

Oh, trebuie să pregătesc și eu articolul chestiile pe care le-am făcut anul acesta. Vedem. 
Săptămânile aceastea mi-am notat atâtea planuri, atâtea noi proiecte de demarat încât cred că 2016 va fi cel mai busy an din viața mea so far! 
Și așa și trebuie. Dă-i să pută! 

Ce vreau ca tu să extragi de aici? 
Mare grijă în ce investim banii. Știi, fiecare bănuț cheltuit; fiecare activitate duce la formarea unui obicei, unui curent care poate favoriza sau defavoriza societatea noastră. 
Schimbarea sau disciplinarea unei comunității, a unei familii sau a unei întregi societății începe mai întâi cu tine. Tu ești exemplul. Fii unul bun!