Reguli nescrise privind transportul public #ziua2

Și cred că știi foarte bine despre ce vorbesc. Uite, eu sunt genul de persoană căruia nu-i place să stea degeaba. Și mă refer la statul efectiv în tramvaie, trenuri, mașină și alte mijloace de transport. Îmi place să folosesc timpul în favoarea mea. Citesc. Ori de câte ori se întâmplă să stau, îmi deschid tableta și răsfoiesc o carte electronică. Iar de multe ori nu mă pot concentra. Asta pentru că unii, cel mai probabil, în acei 7 ani de acasă n-au avut inclus un set minimal de reguli în buna utilizare a banalului tramvai, ca exemplu. 

În articolul de astăzi aș dori să vorbesc un pic despre cum îmi imaginez eu un serviciu civilizat de transport în comun. 

Să o luăm de la început. Nu te urci în tramvai fără a avea la îndemână un bilet. Te costă 2 lei. Chiar nu e o avere. Dacă sunt bani pentru țigări, beri și alte cele, sunt convins că există în buzunar și două bancnote rătăcite de 1 leu.

Gândește-te că o parte din contravaloarea biletului se duce în salariul vatmanului, a celor responsabili de buna întreținere a tramvaiului și a celor care conduc întreaga rețea de tramvaie.

Haide să renunțăm la comportamentul de cartier. Devine un obicei la un moment dat și în loc să căutăm dezvoltare, creștere, vom căuta fel și fel de metode de a fura, de a păcăli și de a sfida buna funcționare a lucrurilor. Respectă-te pe tine și pe cei din jurul tău. Gândește și în afara existenței personale.

Repet. Dacă vrei să iei un tramvai, un bus sau orice alt mijloc ce are o taxă, acesta se plătește. Dacă nu, se poate merge pe jos. Și ne face bine. Mersul pe jos e foarte sănătos!

O altă chestie foarte ciudată ce văd că doar la Arad se întâmplă. Se fură itinerariul tramvaielor. Foaia aia A4 laminată ce ar trebui să fie prezentă în toate stațiile din oraș. Înțeleg că-i scumpă viața de oraș dar rog respectivii să-și folosească telefoanele mobile, să facă o poză sau pur și simplu să intre pe pagina companiei de transport public. Mersul tramvaielor este disponibil și în format electronic. Lăsați materialele cu scop informativ în zonele lor native. Sunt și alți muritori dornici să afle când le vine următorul tramvai. 

Ok, hai că m-am încălzit. Când vine tramvaiul, când acesta se oprește și își deschide larg ușile, nu e ca și cum primii zece primesc o pâine caldă. Doamne ferește, nu rămâne nimeni pe dinafară. Hai să urcăm civilizat. Ba nu; ce ar fi să lăsăm mai întâi lumea să coboare din tramvai!? Ca apoi să lăsăm om cu om să urce, să-i dăm spațiu suficient ca acesta să urce acele 2-3 trepte. Again, tramvaiul nu pleacă până nu urcă ultimul pasager. Oferă două secunde celui din fața ta să urce. That simple! 

Hai să ne întoarcem un pic. Știind că e vorba de tramvaie tindem să credem că transportul public e destinat plebii. Uite, în opinia mea, tramvaiul poate fi chiar o experiență pozitivă și cu siguranță una ecologică, benefică întregii lumi. Asta dacă  în primul rând omul se spală periodic și dacă nu-și cară bucătăria după el, E vital în ziua de astăzi să nu miroși urât și nici să nu cari chestii ce miros neplăcut. 

Bun, acum că am îndepărtat mirosul, probabil cel mai supărător aspect al tranportului în public, aș dori să discutăm un pic despre dreptul la ședere.

Scaunele libere, dragi pensionari. Din punctul meu de vedere nu aveți ce să ocupați scaune tocmai în orele de vârf! Nu înțeleg ce puteți căuta tocmai la 8 dimineața în centru. Este pâine bună și caldă chiar la dumneavoastră în cartier. 

Iată când ar trebui să ocupăm un scaun, din  punctul meu de vedere:

- dacă mergi la lucru în orele de vârf, (6-8, 16-18). Mi se pare normal să ocupe loc cei ce muncesc
- dacă ți-ai dus o carte și vrei să citești în tramvai. Astfel mai promovezi și tu dragostea față de citit.
- dacă ești școlar/student și cari 7-8 manuale în spate (cu condiția că geanta se va ține în brațe)
- dacă ești gravidă sau ai un prichindel după tine
- dacă ești bolnav și te îndrepți spre medic sau ai un demers important și ești slăbit. 

Nu, n-ai dreptul să șezi pur și simplu doar pentru că te simți bătrân și te duci până în piața Mihai Viteazu să-ți cumperi un langoș și o pâine. Nu. Nicidecum. 

Uite, alte două reguli de bun gust ce îți recomand să le urmezi încă din acest moment:

- Nu vorbi la telefon în timpul transportului. Punct. Nu moare nimeni în cele douăzeci de minute cât ești în tramvai. Nimeni nu vrea să audă ce a făcut vecina sau ce ai de gând să-ți cumperi din piață, cine a murit ... Știi tu. Nu ești deloc cool dacă strigi în telefon. Pe bune! 

- Vorbește în șoaptă dacă e să călătorești cu cineva. Discreția e o chestie elegantă. Fiți de bun gust. 

Și cam atât. Hai să recapitulăm! Facem duș cel puțin o dată la două zile și utilizăm un deodorant înainte de a ieși din casă. Nu colecționăm orare, nu ne călcăm în picioare în timp ce ne urcăm într-un tramvai, nicidecum fără bilet! Iar cât despre ocuparea unui loc. Numai dacă îndeplinim cel puțin o codiție din lista de mai sus. Apoi, nu vorbim la telefon și nici nu dialogăm de zici că suntem la o cafenea. 

Mulţumesc frumos.