Școala din interiorul unui rucsac

M-a întrebat o persoană o chestie tare interesantă - Norbert, ce tot cari rucsacul acela pe spate? Ce mama naibii ai în el?"

Am răspuns zâmbind domnișoarei - O școală!

Ce să zic; sunt un amator al autoinstruirii. Nu mă simt clinic sănătos dacă nu învăț măcar o chestie, oricât de mică ar fi ea, pe zi. Și că tot e vestita săptămână back-to-school, hai să-ți povestesc un pic despre sursele din care mă dezvolt eu (implict, poate, dacă ești cuminte, dacă citești până la capăt, am să-ți dezvălui "ce mama naibii" am acolo; în rucsacul meu). Astfel încât, cu puțin curaj și motivație, să fii și tu stăpân al educației tale și să faci din noul an școlar, universitar sau mai-știu-eu-ce, un an plin de cunoaștere și creștere atât intelectuală cât și sufletească! 

Înaite de toate, ca aceste oaze de cunoștințe să funcționeze, ai nevoie, în opinia mea, de câteva obiceiuri bine stăpânite. Obiceiuri bune care să-ți mențină așa zisa flacără a cunoașterii sau, mai bine spus, apetitul pentru studiu.

Țin să-ți spun că, deși am terminat de ceva vreme cu școlitul, n-am renunțat la titlul de student și nici nu am de gând să renunț prea curând. 
N-am lăsat mintea să-mi lenevească, să-mi stea pe loc, chiar dacă am scăpat de examene, profesori și aule. Nu. Mi-am devenit propriul meu profesor - și unul al naibii de nesuferit! - legând încetul cu încetul fel și fel de obligații. Gen "Trebuie să citești măcar o carte pe lună!"

Acum hai să revenim la acele obiceiuri bune care să ne mențin apetitul pentru studiu. Iată-le pe ale mele:

În fiecare zi citesc minim 10 pagini.
Nu contează că-mi moare porcu' sau că ia foc apartamentul vecinului. Acele 10 pagini se citesc. 

Întotdeauna am 2 cărți la îndemână; în funcție de pofte. O carte de dezvoltare personală sau profesională și un roman.
Chiar acum, în acest moment, am la îndemâna răsfoirii "Semnătura tuturor lucrurilor" de Elizabeth Gilbert și "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" de John C. Maxwell.

Și poate cel mai important, țin un jurnal al activităților zilnice. Astfel mă asigur că excelez zi de zi; că învăț ceva nou, testez ceva nou, ținându-mi viața mereu fresh și incitantă!

De ce consider că aceste trei obiceiuri îmi mențin apetitul pentru studiu? Ei bine, mă fac să vreau mai mult. Mă țin curios! Și astfel dau de noi surse de dezvoltare, noi idei și sfaturi; chestii care mă motivează atât să le aplic cât și să le împărtășesc cu tine. 

Iar acum că avem obiceiuri bune hai să-ți dau și sursele de unde mă dezvolt eu în viața de zi cu zi:

Să începem cu Pocket Cast, o aplicația dedicată podcast-urilor. Acele emisiuni audio în care auzi fel și fel de oameni vorbind fel și fel de chestii. Recomand podcast-uri gen Stuff You Should Know, TED Radio Hour, What's Tech, Science VS, You are not so Smart și How to do Everything. Acestea ar trebui să te țină ocupat multă, foarte multă vreme! 

TED.com - Un site plin de entuziasm, idei minunate și oameni extraordinari. Dacă te simți mult prea școlit sau al naibii de inteligent, te provoc să tragi un ochi peste acest site.  

Duolingo - O altă aplicație care, dacă stăpânești engleza, te poate învăța o grămadă de limbi frumoase. Inclusiv Italiana!

YouTube.com - Sigur ai au cont! Și-ți spun, pe lângă muzică și videoclipuri cu pisici, poți găsi o grămadă de youtuberi care predau cursuri și tutoriale în varii domenii.
Uite, am să-ți recomand doar unul, John Green (autorul cărților Paper Town și The Fault in Our Stars) care, alături de fratele său, au un canal foarte, foarte mișto. Se numește CrashCourse și pune la dispoziție cursuri gratuite și frumos animate despre istoria lumii, afaceri, psihologie, corpul uman și cine mai știe câte! Trege un ochi și acolo. 

Blinkist.com - Iată o altă minune interesantă. Cred că ți-am mai zis de ea în articolele anterioare. E dedicată cărților de tip self-help. Știi, de multe ori, unele cărții de genul, cu ale lor peste 300 de pagini, nu oferă mai mult de 2-3 idei. Și atunci băieții ăștia fac un soi de rezumate ale cărților respective, dându-ți efectiv esența în doar câteva pagini. Eu unul, mă minunez de fiecare dată când citesc câte un astfel de blink. E chiar un lucru bun! 

Coursera.org - Am să fiu foarte sincer cu tine pentru că știi și tu cum stă treaba cu învățământul românesc. Îți place un curs dar profersorul tău nu prea le are cu predatul așa-i? Sau consideri că informația este învechită și insuficientă. Lipsește practica! Nicio problemă. Înscrie-te la cursurile de pe Coursera. E cu totul o altă experiență! 

Și, bine. Fie! Pe lângă obiceiurile și sursele de dezvoltare de mai sus, mai ai nevoie și de un rucsac de care să ții mai mult decât la mama, soția, sora sau cățelul. Un rucsac care să-ți fie simbol al studenției și în același timp să dețină toate uneltele necesare pentru a accesa sursele tale de dezvoltare. 

Rucsacul meu conține mai mereu un laptop, o tableta, două cărți, o agendă, un pix, o sticlă de apă și portofelul.

Misterul a fost dezvăluit!

Și totuși ce aș vrea ca tu să extragi de aici?

Niciodată să nu spui STOP studiului. Încarcă-ți mintea. Crește mai departe și află cât mai multe!
E bine să știi, e bine să te descurci și e foarte bine să te perfecționezi în domeniile care te atrag. 
Doar așa îți vei trăi visurile, să știi; prin studiu, activitate și multă muncă!

Fii un om cultivat. Caută opinii din diverse părți și formează-ți o proprie opinie. Mare atenție cu cine îți petreci timpul - nu uita! - și cum îți petreci timpul. Asigură că ai cel puțin un moment destinat ție și numai ție pentru a asimila câte ceva! Și ceva ce-ți place. Ce-ți face plăcere! Pentru că inclusiv școala trebuie să fie distractivă. 

Aici e secretul, minunatule om. Totul depinde de tine și cât de mult dorești tu de la tine. Și asta numai tu poți decide.
Așa că gândește-te de două ori înainte să te culci necultivat; căci te furi pe tine însuți! :)