Vorbitorii fără filtre

Şi s-a mai dus o ediţie de #fărăfiltru! De data aceasta având un nume de cod tare interesant - borcanul vieţii - alături de invitaţi unul mai interesant decât celălalt.

Cine, te întrebi? Ei bine, au fost aşa:

Mihai Oprişa - Să ştii că avem ce învăţa de la el. Se ocupă de reabilitarea tinerilor în societate. Adoptă, ca să zic aşa, omuleţii din casele de copii ce devin majori. Le oferă un fel de management personal. Se asigură ca aceştia să aibe un acoperiş, hrană şi fonduri pentru plata facturilor. Face team building-uri, îi însufleţeşte cu responsabilitate, leadership şi alte abilităţi. Pe lângă acestea, a livrat un discurs legat de importanţa ascultării într-o conversaţie.

Alice-Catrine Puşcaşu - o tânără pictoriţă condusă de pasiune. Ne-a povestit de viaţa ei, de greutăţile de care s-a lovit şi cum talentul sau chestia la care te pricepi cel mai bine şi îţi place să faci te poate scoate din coborâşuri. Un discurs cu iz de vară şi plin de energie. Aşa, ca mândra noastră, Alice!

Irene Nikolett - E de apreciat. O fată ce a rămas fără o mână datorită unui accident de tramvai. În pare rău că a fost mai mult axată spre promovarea afacerii ei şi nu pe viaţa ei în sine şi cum a reuşit să se reclădească; ce a făcut-o să-şi dorească mai mult şi implicit să devină antreprenor.

Oricum, esenţa e aici: Cu toţii avem dizabilităţi, unele vizibile, altele invizibile. Cu toţii suntem diferiţi însă nu ne opreşte nimic să ne urmăm până şi cele mai ciudate visuri. Există întotdeauan o cale şi dacă ai suficientă încredere în tine şi în ceeea ce-ţi propui, cu siguranţă o vei găsi. Ai tot respectul, Irene. Ca prim discurs în faţa unui public te-ai descurcat foarte bine. Îţi dorim mult succes în tot ceea ce faci!

Patricia Sas - Eee, uite că de data aceasta a pus deoparte discursul şi venit cu un apel. Un call to action, cum le spun cei de peste ocean. Ne-a sugerat să facem voluntariat. Atât cât ne permitem. De ce? E o foarte bună cale de a-ţi mări orizonturile, de a învăţa noi lucruri şi a cunoaşte oameni cu interese similare. Să nu mai vorbim de călătorit, de noi culturi şi de amintiri de nedescris. Cred că apelul iei a ajuns acolo unde trebuie şi o mare parte din cei prezenţi vor deveni în scurt timp voluntari.

Florina Cristiana Rădulescu - şi borcanul vieţii!!! Da, colega noastră, ne-a mai livrat o lecţie bună de viaţă; că indiferent ceea ce pui într-un borcan mai ai suficient spaţiu pentru altele şi altele. Ca şi în viaţă de altfel. Oricât de multe am aduna, întotdeauna va mai fi loc şi pentru altceva. Aşa cum avem rude, prieteni, colegi, un job sau mai multe, haine, electronice şi alte accesorii, o carie două în gură, un calendar plin de activităţi şi o sumedenie de alte cele. Mă înţelegi? Plus spaţiu! Pentru că întodeauna este loc pentru mai mult.

Doar că pietrele cele mai mari rămân. Cum spune şi Florina, axează-te întodeauna pe ceea ce iubeşti şi vei avea o viaţă plină şi fericită. 

Şi aceştia au fost speakerii. Iată un soi de eveniment din care să ai ce să extragi.

Dar unde vreau să ajung cu acest articol, stimate viitor vorbitor? Atunci când eşti invitat la un astfel de eveniment, scopul nu este să îţi promovezi afacerea sau credinţa. Nicidecum. Scopul e să motivezi, să te expui aşa cum probabil nu ai făcut-o niciodată. Să fi sincer şi să te promovezi - atenţie! - pe tine; brandul tău personal. Adică: (şi propun următoarele întrebări la care să răspunzi)

x De ce te-ar urma cineva?
x Prin ce ai trecut?
x Cum ai realizat ceea ce ai până în prezent? Muncă? Studiu?
x Care au fost paşii cei mari?

Răspunsurile acestora duc interes şi apropiere.

Şi dacă l-ai prins pe om, sigur - By all means! - Evanghelizează. Fă ce vrei! Dar în afara evenimentului, te rog frumos.

Ştii cum văd eu toată treaba asta şi de ce NU sunt de acord cu promovarea serviciilor invitatului sau mai ştiu eu ce? Pentru că Participantul vine pe banii şi timpul lui ca să te asculte pe tine ca şi potenţial îndrumător. Ca să înveţe ceva de la tine. Ca şi el la rândul său să aibe o gândire similară cu a ta. Ca şi el să aibe succes în tot ceea ce-şi propune.

Nu asta îţi doreşti şi tu? Să poţi să ajuţi pe cineva? Să faci un impact? Noi asta ne dorim cu adevărat şi sperăm că asta vrei şi tu.

Atât am vrut să ştii. A fost o ediţie pe cinste, plină de conţinut şi voie bună. Iar cu zâmbetul pe faţă, aştept cu nerăbdare ediţia din 29 Iulie.